2018. 02. 28.

Milyen a jó ateista? (tanácsok ateistáknak 6 pontban)

Jó ateista?? Egy keresztény erre azt mondaná, hogy ez paradoxon, hiszen Isten van, ergo nem lehet az ateizmust “jól” csinálni. Mégis jónéhány hitvédelmi beszélgetés után felmerült bennem néhány szempont, amit figyelmébe ajánlanék azoknak, akik keresik Istent, vagy épp nem keresik, csak szeretnek vitatkozni a hívőkkel. Különösen azért jött el az ideje ennek a cikknek, mert oldalunknak egyre több olyan hűséges olvasója van, aki nem hisz Istenben. Talán most számukra is tudok lelki táplálékkal szolgálni. 

1. Ne légy troll! (Vagy legalább ne nagyon…)

Jó, tudom, bagoly mondja verébnek, hiszen én is szeretek trollkodni, de azért mégis! Pusztán az, hogy a cinikus megjegyzéseiddel sikerült újabb keresztényt kihoznod a sodrából, még nem jelenti azt, hogy igazad van. Csupán annyit sikerült bizonyítanod, hogy a keresztény is ember, el tudja veszíteni a türelmét. Grat!

2. Tájékozódj hiteles forrásból!

A vallás és a hit területén is rengeteg az urban legend és a kiírthatatlan tévhit (leghíresebbek pl. Johanna a nőpápa uralkodása, vagy a gyermekek keresztesháborúja). Egészen meglepő dolgokat kaptam meg már, hogy az Egyház miért csinálta vagy tanította ezt vagy azt, miközben a válasz az, hogy nem, nem tett ilyet. Például biztos ismered Jézusnak azt a mondatát, hogy “ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel”, ugye? Pedig ilyet Jézus soha nem mondott. Ha hiteles képet akarsz kapni arról, hogy mit tanít az Egyház, ne a wikipédiát olvasd, hanem a Bibliát és a Katekizmust (mindkettőből létezik már applikáció!), és támaszkodj nyugodtan a hiteles történettudomány eredményeire. Ellenkező esetben ugyanabba a hibába esel, mint a laposföld hívők. Ezt te sem akarod, ugye?

3. Ismerd fel a haragod!

Sokan azok közül, akik vérre menő vitákat folytatnak a hívőkkel, haragszanak Istenre vagy az Egyházra, mert hordoznak valamilyen traumát, rossz emléket, amit még nem dolgoztak fel, nem bocsátottak meg. El tudom képzelni, hogy a haragod jogos, azonban ettől még teológiailag tévedhetsz. Légy őszinte magadhoz: ellenérved van, vagy ellenszenved? Ha az igazság érdekel, és nem csak a sérelmeidet szeretnéd ventillálni, akkor engedd el a dühödet!

4. Vizsgáld meg az istenképed!

Mindenkiben él egy kép Istenről, még abban is, aki nem hisz Benne. Ez a kép határozza meg a gondolataidat, érzelmeidet, amikor meghallod a szót, hogy “Isten”. Furcsa, de fontos kérdés: te milyen Istenben nem hiszel? Nem egyszer kértem már meg a vitapartneremet, hogy írja le nekem az Istent, akiben nem hisz, és miután ez megtörtént, kezet ráztam vele, mert abban az Istenben én sem hiszek. Kérdezd meg a keresztényeket, hogy ki az Isten, akiben hisznek, hogy tudd, te akarsz-e hinni benne!

5. Ne ítélj! (Vagy legalábbis morális ítéletből ne vonj le teológiai következtetést!)

Tudom, két kezed nem elég, hogy megszámold, hány hiteltelen kereszténnyel találkoztál. Pál apostollal mondom: “Közülük az első én vagyok” (1Tim 1,15). De ne felejtsd el, hogy kereszténynek lenni nem azt jelenti, hogy tökéletes vagyok, sőt lehet, hogy emberileg sokkal több defekttel küzdök, mint te, ám van egy jó hírem: nem bennem kell higgy, hanem Istenben!

6. Végül: légy nyitott rá, hogy megváltoztasd a véleményed!

Minden vitának csak akkor van értelme, ha a felek alapvetően nyitottak rá, hogy a másik véleménye befolyásolja a sajátjukat. Ellenkező esetben mindketten csak a falnak beszélnek, és hát az hamar unalmassá válik. Ismerd fel, ha eleve eldöntötted, hogy nem hagyod magad meggyőzni, és merj rajta változtatni, tehát merd vállalni a tévedés kockázatát! Isten léte vagy nem léte és a mi örök sorsunk kérdései sokkal fontosabbak, mint a büszkeségünk!

Hodász András

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Hodász András
hirdetés

6 hozzászólás

  • Válasz Dr.Leitner Tünde 2018. 03. 01. 05:28

    Egy ember elment levágatni a haját, és megigazíttatni a szakállát. Ahogy a fodrász dolgozni kezdett, kellemes beszélgetésbe elegyedtek. Sok mindenről szót ejtettek, különféle területeken.
    Végül szóba került Isten is, mire a fodrász határozottan kijelentette: „Én nem hiszem, hogy Isten létezik.” „Miért ilyen biztos ebben?” – kérdezte a vendég. „Nos, csak ki kell nézni az utcára, hogy mindenki megértse, miért nem létezhet Isten. Most mondja meg őszintén, ha Isten létezne, hogy lehetne annyi beteg ember a világon? Hogy is hagyhatnának el szülők gyerekeket? Ha
    Isten létezne, se szenvedés, se fájdalom nem lenne. El nem tudok képzelni egy szeretettel teli Istent, aki lehetővé teszi mindezt körülöttünk.”
    A vendég gondolkodott egy kis ideig, aztán úgy döntött, hogy nem válaszol a fodrász feltevésére, mert nem akart vitába keveredni. Miután a fodrász befejezte a dolgát, a vendég fizetett, majd elbúcsúzott tőle és kilépett az utcára. A következő pillanatban szemébe ötlött egy ember, akinek hosszú, gondozatlan haja és loboncos szakálla volt. Piszkosnak és kultúrázatlannak tűnt.
    A vendég visszafordult, és megint belépett a fodrászüzletbe, ahol megszólította a fodrászát: „Tudja mit mondok? Nem léteznek fodrászok a világon!”
    „Hogy mondhat ilyet uram? – kérdezte meglepetten a fodrász. – Hiszen itt vagyok én, én fodrász vagyok, nem? Épp most fejeztem be az ön hajának és szakállának a rendbetételét.”
    „Nem, nem! – erősködött a vendég. Fodrászok márpedig nem léteznek, hiszen ha léteznének, akkor nem lennének olyan hosszú, gondozatlan hajú és szakállú emberek az utcán, mint az az ember ott, látja?”
    „Ah, de hát attól még léteznek fodrászok!” – válaszolt a mester. – Tehetek én arról, hogy az az ember nem jön be hozzám?”
    „Hát ez az! – bólintott rá a vendég. – Éppen erről van szó!Tehet Isten arról, hogy az emberek nem fordulnak Hozzá, hogy nem keresik meg Őt?”

  • Válasz bubuka_visszater 2018. 03. 01. 15:12

    akkor a beteg emberek miert korhazba mennek templom helyett?
    Aki meglatja a demagogiat a valaszomban, az az eredetiben is felfedezheti…

    • Válasz Forgó Martin 2018. 03. 02. 21:20

      Miért ember már nem is segíthet emberen? Bizony segíthet és kell is, hogy segítsen ahogy tud, persze a megfelelő keretek között. Gondolok itt pl. a homeopátiára is, az a segítség nem segítség.

  • Válasz Benkő Mária 2018. 03. 03. 07:36

    A fb-on nem vagyok fent.
    Vajon tudják ott olvasni, amit itt írok?

    Szeretném „Rokko Kicsiny”-nek jelezni, hogy a Tízparancsolatból a 4. parancsolat is vonatkozik minden emberre, hiszen „Atyádat és anyádat tiszteld!”

  • Válasz törzsmókus 2018. 04. 03. 14:47

    @Benkő Mária
    gondolom a Rokko Kicsiny nevű álprofil mögött ülő ember protestáns, ők máshogy számozzák a parancsolatokat, és náluk ez az 5.

  • Válasz Iván Gábor IGe 2022. 09. 14. 08:33

    index Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
    Ateizmus vallási besorolása államilag
    https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9251367&la=162471090

    A 2022 év októberben kezdődő országos népvallatás kérdőívén az ateizmust a vallások közé sorolták. Egyébként tudományfilozófiailag teljesen jogosan. Ki hogyan látja? Egy online lexikon szerint:

    ateizmus: „Isten nemlétéről vallott meggyőződés; tudományosan megokolt istentagadás.”

    Ez így tényleg vallás, tagadásvallás, amely egy régi vallási kategória. A dogma is megvan hozzá, hogy az ateizmus ezt tudományosan meg tudja okolni. Amikor az „Isten” fogalommal a legtöbb ateista a Rudolf Carnap-i Babig szinten bánik.