2017. 11. 08.

Elég volt a zaklatásokból és a cinikus magyarázatokból!

Az elmúlt hetek egyik kiemelt témája a sorra felszínre kerülő szexuális visszaélések és zaklatások botrányos sora. Egymás után dőlnek le ikonok, neves művészek, külföldön politikusok esnek nagyon magasról nagyon mélyre – saját bűneik eredményeképpen. A bocsánatkérés pedig általában elmarad, vagy cinikusra sikerül, mindez pedig elfogadhatatlan.

Bevallom, azonnal dühbe gurultam, amikor elolvastam Kerényi Miklós Gábor úgynevezett bocsánatkérését, amelyben a direktor ugyan nem tagadta az elmúlt napokban ellene felhozott vádakat, ám a szexuális visszaéléseket nagyvonalúan átcsomagolta, hogy a vállalhatatlant valamiféle elvont művésziként mutassa be. S bár nem vagyok művész, jó érzésű emberként követelem:

el a mocskos kezekkel a művészettől!

Ahogy el a besározott kezekkel, a visszaélésekkel az élet minden területétől! Az oktatástól, a politikától, a munkahelyektől, a családtól és igen, az egyháztól is. Nem szabad eltűrnünk, hogy zaklatók, hogy hatalmukkal visszaélők, hogy beteges tetteket végrehajtók rombolják a társadalmat. Ezért nem fogadhatjuk el a hallgatás kultúráját, nem dughatjuk a homokba a fejünket, hiszen „növeli, ki elfödi a bajt”. Természetesen nem szabad puszta rágalmak alapján szobrokat a földre döntenünk, de ha bizonyítást nyer a szörnyűség, erélyesen és határozottan kell fellépnünk. Mert sem fizikai, sem verbális agresszió nem igazolható, mert egy másik ember megalázása elfogadhatatlan cselekedet.

A cinikus magyarázatokból pedig hasonlóképpen elég volt. Felháborító, hogy valaki oktatási célok mögé bújtassa azt, ha hatalmával visszaél, ha művészi szabadságot emleget, mikor másokat megaláz. Elfogadhatatlan és az embert felemelni képes művészet fogalmával való visszaélés, amikor gaztettek után az elkövető ködös magyarázkodás során arra tereli a szót, hogy „a művészet valamilyen típusú megjelenéséért, a különleges belső világok felszabadítására törekszik”. Nem. Eddig és ne tovább. Ha már a tett elfogadhatatlan volt, legalább a magyarázkodás ne legyen cinikus, mert azzal a magyarázkodó még egyszer arcon köp minket, mindannyiunkat. Az egyébként is sok sebből vérző társadalmunkat.

Vonatkozik ez mindenkire, most és később, bármi legyen is hivatása. Hatalmával, pozíciójával senki sem élhet vissza, embertársát senki nem alázhatja meg, erőszakot senki nem követhet el, zaklatni senki senkit nem zaklathat. Ezekből már nagyon elég volt…

Vágvölgyi Gergely

 

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Főpilóta 2017. 11. 10. 01:41

    Kedves Gergely!

    Nem szívesen mondok ellent neked, de a helyzet az, hogy aki nem azonnal jelenti fel erőszaktevőjét (zaklatóját), mégpedig bizonyíthatóan, hanem sok év múlva, az az én szememben:

    1. bűnpártoló, mert ha nem jelenti fel (leplezi le) azonnal az erőszakoskodót, akkor az később másokat is zaklatni fog. Ez pedig már akkor az ő hibája is.

    2. rágalmazó, mert évekkel (évtizedekkel) később nem tudja bizonyítani a zaklatást, tehát miért is kellene hinnünk neki?

    3. azt bizonyítja, hogy nem a tehetsége, képessége, tudása által futotta be karrierjét, hanem a szexuális szolgáltatásai okán. Vagyis kijelenti magáról, hogy egy senki.