2017. 02. 19.

A „Catholic Lite” haldoklik

A mandiner.hu közölt érdekes interjút George Weigel amerikai katolikus íróval, akinek nevéhez tizenhét kötet, köztük Szent II. János Pál pápa életrajza fűződik.

Az író leszögezte: Amerikában sokkal magasabb az aránya a vallásos hívőknek, mint Európában – ugyanígy arányaiban többen vannak a vallásukat gyakorlók. A tengerentúlon magától értetődőnek számít a vallási alapú morális érvelés is. Az író azonban felhívta a figyelmet: az Egyesült Államok is egyre kevésbé keresztény.

Az új amerikai elnökről szólva jelezte: Donald Trump „teológiailag és bibliai szempontból meglehetősen képzetlen”, ugyanakkor elnöksége alatt enyhíthet azon a nyomáson, amit az Obama-éra a keresztény intézményekre helyezett.

Weigel arra figyelmeztetett: „az énközpontú materializmus (az Én kultúrája) a szabadság azon elképzelésével párosulva, ami azt pusztán akaratunk megvalósításaként értelmezi, ma jelentős kulturális probléma az Egyesült Államokban és az egész Nyugaton”.

Szent II. János Pál pápa életrajzírójaként a lengyel egyházfő és Ferenc pápa összehasonlítása kapcsán úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan különböző személyiségek mind a ketten, akik másra helyezik a hangsúlyt. De a 21. század katolikus egyházának élő részei azok, amelyek értik és élik II. János Pál látomását az Új Evangelizációról. „

Az interjú ez után érkezett a talán legfontosabb pontjához. George Weigel szerint ugyanis

„az egyháznak azon részei nevezhetőek élőnek az Egyesült Államokban, amelyek megértették és megvalósítják II. János Pál Új Evangelizációját. Ez igaz az egyházmegyékre és plébániákra, a szemináriumokra és szerzetesrendekre, ahogy a világi hívek társulásaira is. Az amerikai egyháznak azon részei, amelyek megértették, hogy a hit lehetőségét fel kell tudni ajánlani mások számára is, élnek, míg azok a részek, amelyeket könnyed katolikusnak, „Catholic Lite”-nek nevezek, haldoklanak”

és állítása szerint épp ez a könnyed katolicizmus az, ami megöli az egyházat Németországban és sok esetben Európa más területein is.

„Azok a keresztény közösségek, amelyek egyértelmű doktrinális és morális határokkal rendelkeznek, túlélhetik a modernitást (és a posztmodernt), mi több, virágzóak lehetnek; míg azon keresztény közösségek, amelyek határai porózussá válnak, kihalnak.”

– figyelmeztet Weiger, aki szerint a katolicizmus jövője a jelenlegi tendenciák szerint Afrika.

Azért mi még ne hagyjuk fel Európát sem…!

A teljes interjú itt olvasható.
A kép forrása a napa-institute.org

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás