2017. 04. 03.

Határaink

A könyv, amit ha mindenki olvasott volna, és alkalmaznánk is, nem lenne szükség pszichológusokra. A könyv, aminek tartalma abszolút aktuális! A könyv, ami legalább annyira benne lehetne már a köztudatunkban, mint Gary Chapman szeretetnyelvei.  

Ismeritek az “orvostanhallgató szindrómát”? Azaz, hogy amikor az orvostanhallgatók tanulják a különböző betegségeket és a tüneteiket, szinte mindegyiknél “rájönnek”, hogy “Te jó ég! Ez rám is igaz!”. Legyen az akár pajzsmirigy elégtelenség, szívritmuszavar, vagy Parkinson kór. Nos, valami ilyesmi történt velem is, ezt a könyvet olvasva, legyen ez az “olvasó pszichológus szindróma”: Mostanában ugyanis szinte minden kliensem megkapta, hogy “…hát igen, azt hiszem, sokat segítene ha átgondolnád és egyértelműen kijelölnéd a saját határaidat”. Meg persze a férjem is. De egyes barátaim is. És végül, de nem utolsó sorban én magam is! Mert TÉNYLEG mindannyiunk számára irtó hasznos dolgok vannak ebben a könyvben.

Mire mondjunk igent, és mire nemet?

Érezted már, hogy egy kapcsolatodban (vagy többen is), nagyon nehezen tudsz nemet mondani? Volt már olyan, hogy neked mondtak nemet, és nagyon rosszul érintett? Volt, hogy végül valahogyan sikerült nemet mondanod, de utána bűntudat gyötört? Volt, hogy nem merted őszintén felvállalni a véleményedet / álláspontodat? Volt, hogy “csak” őszinte próbáltál lenni, segíteni szerettél volna, mégis megbántottad a másikat?

Nos, ha mindegyik kérdésre a válaszod “Nem”, akkor nem Te vagy a könyv célközönsége. Viszont akkor is érdemes barátoknak, rokonoknak és üzletfeleknek megvenni 🙂 /itt jegyezném meg, hogy nem kapok százalékot, sőt! Igaziból magam ellen dolgozok, mert ezt én is “tanítom” az “ügyfeleimnek”/.

“Egy határtalan nap”

Ha még mindig nem pattantál föl, és rohantál el az első könyvesboltba (A D18-ban,  10% kedvezményt is kaphatsz, ha bemondod, hogy a 777blog-on olvastál a könyvről), akkor javaslom, hogy ha majd egyszer arra jársz, vagy akár könyvtárban, vagy egy ismerősödnél meglátod a könyvet, csak az első 10 oldalt olvasd el. Sherrie egy -jó sűrű- napjáról szól, ahol szinte minden kapcsolatába betekintést nyerhetünk (gyerekek, férj, főnök, kolléga, barátnő, testvér, gyülekezeti testvér), és sok ponton magunkra ismerhetünk, leginkább nehézségeinkre, küzdelmeinkre, kérdéseinkre, próbálkozásainkra és elbukásainkra.

“Egy nap határokkal”

A könyv végén pedig végig kísérhetjük Sherrie-t, amint már felállított határokkal, szinte egy egészen más stílusú napot visz végig. Az előző nap inkább megtörtént vele, túlélte valahogy, ezt a második félét viszont már ő vezette, és a túlélés helyett, megélte azt. Közben eltelt mondjuk jó néhány hónap, és a támogató csoportja is nagy segítségére volt, tehát a változáshoz időre és támogatásra is szükség van, ezt fontos tudatosítani! A két történet között van még 300 oldal, azt se hagyjátok ki! :]

A határokkal kapcsolatos mítoszok

Ismét ingerem támadt az egész könyvet kijegyzetelni, és olvasónaplóként elétek tárni, de még időben rajtakaptam magam. Így egyetlen fejezetet ismertetnék még, a mítoszokat. Azaz a tévhiteket, amiket a családunkból, esetleg az iskolából, vagy félreértelmezett teológiai tanításokból hozunk magunkkal.

1) Ha határokat szabok, önző vagyok
2) A határok az engedetlenség jelei
3) Ha elkezdek határokat szabni, bántások érhetnek
4) Ha határokat szabok, megbántok másokat
5) A határaink kijelölése azt jelenti, hogy haragszunk
6) Mások határai ártanak nekem
7) A határok bűntudatot okoznak
8) A határok végelegesek (félek felégetni a hidakat magam mögött)

Ismerősek ugye? És hogy miért tévhitek ezek?
113-132-edik oldal. Szeretettel ajánlom!
Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend – HATÁRAINK
(Megvásárolható a D18-ban, az Arany János utcai metrótól 5 percre, 10% kedvezménnyel, vagy a Harmat Kiadónál!)

Könyvajánló Portik-Bakai Melinda
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás