Filipe Oliveira
2016. 11. 19.

“Szükségünk van a hitre” – Filipe Oliveira

Magyarországon nagyon ritka, hogy egy labdarúgó nyíltan beszél a hitéről. A 777 abban a megtiszteltetésben részesült,  hogy Filipe Oliveirával, a Videoton portugál futballistájával készíthetett interjút. Hirling Zsolt után ő a következő kiszemelt sportolónk, akivel nem csak munkájáról, hanem az általa vallott értékekről is beszélgettünk. Filipe Oliveira őszintén beszélt hitéről, pályafutásáról, kudarcokról és nehézségekről egyaránt.

Az interjú előtt néhány fontos adat Filipe Oliveiráról: 32 éves labdarúgó, a portugál utánpótlás-válogatottban 23 alkalommal szerepelt. A világ egyik legerősebb csapatánál, a Chelseaben pallérozódott, José Mourinho első mérkőzésén is pályára lépett. Később Olaszországban és hazájában játszott, 2012-től a Videoton labdarúgója.  Angol és magyar bajnoknak mondhatja magát, képességei alapján a magyar bajnokság egyik legjobbja. Budapesten él feleségével és két lányával.
*
Olvasva a korábbi nyilatkozataidat, feltűnő hogy milyen nagy szeretettel beszélsz Magyarországról és a magyarokról. Tényleg ilyen jó véleménnyel vagy rólunk?
Nagyon hálás vagyok a magyaroknak, mert amikor idejöttem tárt karokkal fogadtak. Mindenki segítőkész és befogadó volt, nagyszerű élmény volt ezt megtapasztalni. Már öt éve élek Magyarországon, és a családommal együtt remekül érezzük magunkat itt. Őszintén mondom, hogy nagyon megszerettem ezt az országot és a magyarokat is, hálás vagyok, hogy itt lehetek. A feleségem és a két lányom is otthonaként tekint Budapestre és Székesfehérvárra, amikor hazamegyünk Portugáliába a lányaim elég hamar elkezdik rágni a fülemet, hogy már szeretnének visszajönni Magyarországra.

hirdetés

filipe-oliveira

Hazánkban nagyon ritka, szinte elképzelhetetlen, hogy egy sportoló a nyilvánosság előtt beszéljen a hitéről, azonban te ezt gyakran megteszed. Miért fontos neked?
Katolikus családban nevelkedtem, már gyerekkorom óta rendszeresen járok templomba, a hitem életem fontos része. Igyekszem minél közelebb kerülni Istenhez, és a meccseken is igyekszem Neki tetsző módon játszani. Sajnos portugál nyelvű misét nem találtam Budapesten, de olasz nyelvűt igen, így a családommal itt is tudjuk gyakorolni a hitünket.

Lehet hit nélkül boldogan élni?
Szerintem a hitre szükségünk van, nélküle nem igazán van értelme az életünknek. A hited minden nap erőt ad arra, hogy a céljaidért tudjál küzdeni, hogy soha ne add fel az álmaidat, még ha nehéz is őket elérni. Abban is segít, hogy minden nap jobb emberré próbálj válni, de ehhez az kell, hogy minden nap akarj fejlődni a hitedben. Számomra a katolikus hit a legmegfelelőbb, ebben nőttem fel, ez áll hozzám a legközelebb. De nem mondom azt, hogy mindenkinek egészen biztosan ez a megoldás. Az a legfontosabb, hogy higgyél.

A hited abban is segít, hogy a nehezebb időszakokon (pl. sérülés, kudarc) könnyebben átlendülj?
Igen, nagyon sokat segít, hogy hihetek abban, hogy minden rossz után valami jó jön. Portugálként és katolikusként nagyon hiszek a Fatimai Szűzanya közbenjárásában is. Sokszor megtapasztaltam már, hogy a hitemnek köszönhetően könnyebben élem meg a nehéz periódusokat.

130230_felipe_oliveira

Van olyan hitélményed vagy Istenélményed, amely meghatározó az életedben?
Amikor Madeirán játszottam nem volt lehetőségem vasárnap misére menni, mert akkor voltak a bajnoki mérkőzéseink. Ezért csütörtökönként kellett, hogy templomba menjek. Egy alkalommal odalépett hozzám egy idős hölgy, és megkérdezte, hogy miért jöttem misére, nagyon furcsállta, hogy csütörtök este egy fiatal srác a templomban imádkozik. Amikor válaszoltam neki, odaadta a nála lévő rózsafüzért és a kezembe nyomta. Többször is vissza a templomba, de soha többé nem láttam már az idős hölgyet- Életem egyik meghatározó része ez a történet, azóta is otthon őrzöm a tőle kapott rózsafüzért.

A 777 olvasótáborában rengeteg hívő fiatalt találunk és olyanokat is, akik még keresik a hitüket. Mit üzensz nekik?
A legfontosabb, hogy a hitedet neked kell megtalálnod. A fiatalok még nagyon keresik az Istent és a Hozzá vezető utat. Ez az út vezethet a katolikus egyházon keresztül, vagy más keresztény felekezeteken át. Tisztelem azokat, akik hisznek, és ezt fel is vállalják, legyen az fiatal vagy idősebb.

Nyáron Európa-bajnok lett a portugál válogatott számos olyan játékossal, akikkel régen te is együtt játszottál. Hogyan élted meg az egykori csapattársak diadalát?
Nagyon büszke vagyok arra, hogy Európa-bajnok lett a válogatottunk, egész Portugáliát boldoggá tették. Számomra nagyon különleges volt a torna, hiszen a magyarokkal egy csoportban szerepeltünk, ezért azt a találkozót nagyon nehéz volt nekem megnézni. De amikor a végén a megnyertük a tornát, az egy történelmi, nagyszerű pillanat volt. Az utánpótlás-válogatottban még együtt játszottunk Cristiano Ronaldóval, Nanival, Quaresmával, Joao Mutinhóval is, így jól ismerem az Európa-bajnok csapatunkat.

c6fktkqturbxy9hzjrlote0yjnkmmyxnjnmmjyymja1ywvjzge2njq5yi5qcgvnkpudaa_na-fnajgtbc0dfm0bva

Öt éve játszol Magyarországon, meddig tarthat ez a kaland?
A jövőről beszélni mindig nagyon nehéz, mert nem csak rajtam múlik. Mivel nyáron lejár a szerződésem a Videotonnál, egyelőre bizonytalan még az azt követő időszak. Ha rajtam múlik, akkor örömmel maradok, de hogy egy portugál mondást idézzek: „Istenen múlik, hogy mi fog történni, ő lesz aki ezt eldönti!”.

Hatalmas tehetségként egy ennél is sikeresebb pályafutást jósoltak neked, mégsem lettél világklasszis futballista – persze így sincs miért szégyenkezned. Visszatekintve az eddigi eredményeidre: elégedett vagy azzal, amit elértél?
Igen, teljes mértékben az vagyok. Az életben rengeteg döntést kell meghozni, természetesen nem mindegyik sikerül jól. Én is hoztam rossz döntéseket, amelyekből tanulni tudtam. Nem csak a saját érdekeimet vettem figyelembe, hanem mindig a családomra is gondoltam. A lényeg, hogy a döntéshelyzetben a lehető legjobb opciót válasszuk, még ha erről később ki is derül, hogy tévedtünk. Egészen biztos, hogy fogok még rossz döntéseket hozni, a lényeg, hogy mindig erősebbé váljunk általuk.

Filipe Oliveira nem csak a 777-nek, hanem az M4 Sportnak is nyilatkozott hitéről. A riportot vasárnap (november 20.) a Góóól című műsorban tekinthetitek meg.

Martí Zoltán
Tolmács: Ungvári Ildi

Képek: vidi.hu, blikk.hu

Borítókép - Fotó: Filipe Oliveira
Interjú Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás