2016. 07. 25.

Robbanóanyagot találtak egy férfinél az IVT megnyitása előtt

Robbanóanyag birtoklása miatt letartóztattak egy iraki állampolgárt a közép-lengyelországi Lódzban, egy nappal a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó hivatalos megnyitása előtt – jelentette hétfőn a Polsat News lengyel hírtelevízió, az ügyészség későbbi közlése szerint a férfinál a robbanóanyagnak csak nyomait azonosították.

A Polsat News szerint a 48 éves férfit vasárnap vették őrizetbe egy lódzi hostelben. A férfi néhány napja érkezett Lengyelországba. A televízió értesülései szerint a férfi korábban Svájcban, majd Svédországban tartózkodott, ahonnan kiutasították. Az újságíróknak délután Beata Marczak, a szervezett bűnözést vizsgáló lódzi ügyészségi osztály főnöke nyilatkozott, és azt mondta, hogy az iraki férfit “nyomszerű mennyiségű” robbanóanyag-birtoklás miatt gyanúsították meg.

A pontosítást kérő újságíróknak Marczak azt mondta: nem állapították meg olyan mennyiségű robbanóanyag jelenlétét, amely robbanást okozhatna, és az ügyészség arról sem tud, hogy a nyomszerű jelenlétet bombakészítéssel lehetne kapcsolatba hozni.

hirdetés

Marczak még azzal egészítette ki a korábban közölt sajtóértesüléseket, hogy a gyanúsítottat múlt csütörtökön vették őrizetbe, vasárnap pedig a lódzi kerületi bíróság kéthónapos letartóztatásba helyezte őt, mivel nincs állandó lakhelye. Nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik – tette hozzá. A lengyel hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy vannak-e tettestársai.

A Dziennik Zachodni lengyel regionális napilap szerint a férfi nyomára a krakkói rendőrség bukkant rá. Krakkóban kedden kezdődik a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött, több száz ezer fiatal részvételével megtartandó katolikus Ifjúsági Világtalálkozó (IVT). Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter hétfői sajtóértekezletén megerősítette vasárnapi álláspontját, miszerint az IVT, valamint az utóbbi napokban történt németországi támadások vonatkozásában sem kapott titkosszolgálati értesüléseket arról, hogy Lengyelországban terrortámadásra kellene számítani.

(MTI)

Ifjúsági Világtalálkozó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás