2016. 04. 04.

Nyolcvanezren egy szentmisén – ez Lengyelország!

Nyolcvanezren vettek részt azon a szabadtéri szentmisén, melyet március 3-án, vasárnap Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatott be az irgalmasság vasárnapja alkalmából a dél-lengyelországi Krakkóban – számol be a hírről a magyarkurir.hu.

Több lengyel televíziós csatorna is közvetítette a szertartást, mely során az Isteni Irgalmasság krakkói bazilika előtti téren a világ több mint 40 országából érkező zarándokok gyűltek össze. Körmendy Adrienne krakkói főkonzul arról értesítette az MTI-t, hogy a szentmisén a magyar fiatalok mintegy 100 fős csoportja is részt vett.

Dziwisz érsek prédikációjában az irgalmasságnak szentelt, Ferenc pápa által tavaly decemberben megnyitott szentév aktuálpolitikai kontextusára utalt, rámutatva a jelenleg zajló nemzetközi konfliktusokra, köztük a közel-keleti válságra és a nemzetközi terrorizmusra.

A vak terrorizmus világszerte megmutatja embertelen arcát – mondta a főpásztor. – Csak az isteni irgalmasság mentheti meg a gyakran irgalmatlan világunkat.

Az érsek emlékeztetett, a szentév egyik kiemelt eseménye lesz júliusban a Krakkóban rendezendő ifjúsági világtalálkozó. Dziwisz bíboros részvételre hívta a világ fiataljait, majd felszentelte azt a féltonnás, a pápai címerrel és a világtalálkozó jelképével díszített, Misericordiae (Irgalmasság) nevű harangot is, melynek hangja a júliusi találkozóra érkező Ferenc pápát üdvözli majd.

A Łagiewniki nevű krakkói városnegyedben felállított Isteni Irgalmasság-bazilikát 2002-ben szentelte fel Szent II. János Pál pápa. A templom az irgalmasság kultuszának központja lett, mivel ennek úttörője, a 2000-ben II. János Pál által szentté avatott lengyel Fausztina nővér Łagiewnikiben hunyt el 1938-ban, és itt is nyugszik. A pápa Fausztina nővér szentté avatásakor hirdette ki az Isteni Irgalmasság vasárnapjának ünnepét. A Fausztina nővérnek adott magánkinyilatkoztatás során ugyanis Jézus azt kérte, hogy a húsvét utáni első vasárnapon tartsák meg az isteni irgalmasság ünnepét.

A Łagiewnikiben található szentélyben magyar kápolna is található, ezt a magyar katolikus egyház adományaként 2004-ben szentelte fel Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Forrás: MTI/magyarkurir.hu
Kép: pixabay

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás