2016. 12. 21.

A magyarokért is imádkoztak lengyel egyházi és világi vezetők

A magyar nemzetért is imát mondtak Lengyelország katolikus egyházi vezetői és vezető lengyel politikusok tegnap este Czestochowában, a Fekete Madonna előtt. Az imádságot a magyar alapítású pálos rend szerzetesei vezették.

Közös imádságra gyűltek össze kedden este a közismert lengyelországi zarándok- és kegyhelyen egyházi és világi vezetők. Az imaalkalom elsődleges apropója a berlini merénylet volt, melynek során hétfőn egy ismeretlen tettes kamiont vezetett egy karácsonyi vásári forgatagba. A merényletben tizenkét ember veszítette életét, további tizennégy személy jelenleg is életveszélyes állapotban van. A czestochowai érsek beszédében utalt arra, hogy a terroristák ismét lecsaptak Európára, merényletüknek ismét volt lengyel áldozata is (az ellopott kamion lengyel sofőrje). Az érsek imádkozott Lengyelország biztonságos jövőjéért.

Az érsek imádkozott a lengyel belpolitikai feszültség enyhüléséért is, hangsúlyozva: a közélet szükséges része a vita, de kerülni kell a veszekedést, a gyűlölködést. Az elmúlt napok köztreken is megjelenő politikai feszültségeivel kapcsolatban több egyházi vezető is párbeszédre és a helyzet megnyugtató rendezésére szólított fel.

Az ájtatosságon, melyen részt vett Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó párt elnöke, a lengyel parlament házelnöke, a belügy- és a nemzetvédelmi miniszter mellett Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet is, a magyar nemzetért is fohászt mondtak. Az imádságot az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálos rend lengyel tagjai vezették. A résztvevők külön fohászkodtak Magyarországért és a magyar nemzetért.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás