2017. 02. 20.

“Lourdes csodái megmagyarázhatatlanok” – nem hívő Nobel-díjas orvos gondolatai

A világ egyik leglátogatottabb Mária kegyhelyén, a franciaországi Lourdes-ban, minden évben több ezer “megmagyarázhatatlan gyógyulásról” számolnak be.  Azonban ezeknek csupán a töredéke minősül valóban “csodának”, az Egyház kritériumai ebben a tekintetben rendkívül szigorúak.

Rengeteg ember alapjában véve elutasítja az ilyen jelenségeket, a legtöbbször, nincsenek tisztában az Egyház szigorával, nem ismerik a folyamatokat, melyek során több ezer vizsgálatra előterjesztett “látszólagos csoda” elfogadásra vagy elutasításra kerül. Sokan az egészet csupán minden tudományos alapot nélkülöző szemfényvesztésnek tartják.

Bizonyos “értelmiségiek” ezen hozzáállásával szembe helyezkedik, több nagy tiszteletnek örvendő, tekintélyes szakember, mint például a francia dr Luc Montagnier, aki orvosi Nobel-díjas (2008), és több tudományos eredményen kívül a HIV felfedezése is a nevéhez köthető. Az ismert és elismert orvos nem hívő.

“Amikor egy jelenség megmagyarázhatatlan, de létezik, nincs okunk tagadni. Ha a jelenség létezik, miért tagadnánk? Tanulmányoznunk kell, nem pedig tagadni. Lourdes-ban valóban van valami megmagyarázhatatlan.”

„Nincs megoldásom ezekre a csodákra”

Luc Montagnier elutasítja azoknak a kutatóknak a véleményét, akik elkövetik azt a hibát, hogy elvetik azt, amit nem értenek.

„Nem szeretem ezt a hozzáállást. Gyakran idézem az asztrofizikus Carl Sagan mondását: ‘A bizonyíték hiánya, nem a hiány bizonyítéka.’ A Lourdes-i csodákban, amelyeket tanulmányoztam, azt hiszem, hogy tényleg van valami megmagyarázhatatlan. Nincs megoldásom ezekre a csodákra. Elismerem azt, hogy ezek a gyógyulások a tudomány jelenlegi határai közt nem helyezhetőek el”.

Fordította: Szakáli János

Forrás: Aleteia.org

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás