2016. 08. 29.

Ferenc pápánál járt Mark Zuckerberg

Ferenc pápa és a világ legnagyobb közösségi oldalának alapítója, Mark Zuckerberg találkozott a Vatikánban. Arról beszéltek, hogy miként lehetne a közösségi médiát, a fejlett kommunikációs technikát arra, hogy csökkentsék a szegénységet, miként bátorítsák a társadalmat, illetve miként hozzák el ezen keresztül a remény üzenetét, különösen a leghátrányosabb helyzetűek számára. Az alábbiakban a Catholic News Agency cikkének fordítását közöljük. 

Hétfőn találkozott Ferenc pápa a szociális média-mogul, a Facebook alapítójával, Mark Zuckerberggel, aki az utolsó ebben az évben azok közül, akik a vezető technológiai hálózatokból látogatást tettek a Vatikánban.

A vatikáni közlések alapján elmondható, hogy Ferenc pápa és Zuckerberg, aki a feleségével, Priscilla Channel érkezett, arról beszéltek,

miként lehetne a közösségi médiát, a fejlett kommunikációs technikát arra, hogy csökkentsék a szegénységet, miként bátorítsák a társadalmat, illetve miként hozzák el ezen keresztül a remény üzenetét, különösen a leghátrányosabb helyzetűek számára.

A szegénység, a remény üzenetének átadása a szegényeknek és a kitaszítottak számára olyasvalami, amiről Ferenc pápa a megválasztása óta folyamatosan beszél, az elmúlt három évben szinte lélegzetvétel nélkül.

Annak ellenére, hogy azt nyilatkozta a nyilvánosság előtt, hogy nincsen mobiltelefonja, illetve nem használ számítógépet, úgy tűnik Ferenc pápa tisztában van a digitális kor értékeivel, kifejezetten az új technológia előnyeivel az evangelizáció és az ember értékének hirdetésében.

Zuckerberggel és Channel való találkozása a negyedik volt a vezető technológia vezetői közül. Január 15-én Eric Schmidtet köszöntötte, a Google vezérigazgatóját, személyes találkozón, a Vatikánban. Egy héttel később pedig Tim Cook-ot, az Apple vezérigazgatóját fogadta személyes kihallgatáson.

Továbbá a Pápa arra is törekedett, hogy olyan nagy hírességekkel találkozzon, akik szintén ebben a témában érdekeltek, amilyen Leonardo DiCaprio is, akivel január 28-án találkozott, s a klímaváltozásról és a természetről folytattak párbeszédet.

Továbbá új kezdeményezést indított azzal, hogy 2012-ben regisztrált a Twitterre, és azzal, hogy március 19-én elindította a saját Instagram fiókját, alig néhány héttel azután, hogy február 26-án az Instagram alapítójával és vezérigazgatójával, Kevin Systrommal találkozott a vatikáni Apostoli Palotában.

Az ok, amiért Ferenc pápa Zuckerberggel találkozott, aki  2004-ben a Facebook-ot a kollégiumi szobatársaival és néhány hallgatótársával alapította a Harvardon, arra Zuckerberg és Chan 2015-ben hozott döntése ösztönözte, hogy eladják, elajándékozzák a 45 milliárd dollárt érő Facebook részvényeiket.

Miután 2016 augusztusában Zuckerberg a világhálós értékeit 53,7 milliárd dollárra becsültette, ezzel a világ ötödik leggazdagabb emberének tudhatja magát.

Miként Ferenc pápa megjegyezte, több tanulmánnyal egyetértve „a gazdag emberek 80% százalékeaa társadalom 17%-ának kezében van” – hívta fel erre Zuckerberg figyelmét.

 

Fordította: Tóth Evelin

Fotó és forrás: CNA

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás