2016. 05. 09.

Ferenc pápa szerint a párbeszéden kell alapulnia a vallásközi kapcsolatoknak

A vallásközi találkozókon „a legfontosabb szó a párbeszéd” – emelte ki Ferenc pápa május 4-én azon a rövid audiencián, amelyen a jordán Királyi Vallásközi Kutatóintézetet tagjaival találkozott.

A közvetlenül az általános kihallgatás előtt a VI. Pál teremben lezajlott audiencia elején Ferenc pápa a 2014. májusi jordániai apostoli látogatását idézte fel: „egy szép emlék, amit magammal hordozok” – mondta a Szentatya, hangsúlyozva, hogy „nagyon, nagyon elégedett” azzal az úttal.

„A munka, amelyet ti végeztek, építő munka” – mondta vendégeinek Ferenc pápa. „Egy olyan korban élünk, amikor a romboláshoz szoktunk hozzá, amelyet a háborúk okoznak. A párbeszéd, a közeledés munkája azonban mindig segít nekünk az építkezésben.”

A pápa ezután emlékeztetett arra, hogy

„egy ilyen típusú találkozó alkalmával a legfontosabb szó a párbeszéd, amely magában foglalja azt is, hogy a szó segítségével kilépjünk önmagunkból, s meghallgassuk a másikat. A két szó találkozik, a két gondolat találkozik. Ez az út első lépése”.

„A szó találkozását a szívek találkozása és a barátság párbeszédének kezdete követi, amely kézfogásokkal végződik” – fogalmazott Ferenc pápa. Majd így összegzett: „Szó, szív, kezek. Egyszerű! Még egy gyermek is meg tudja csinálni… Mi miért nem tesszük?”

Így cselekedvén megvalósítható az első, ámbár igen kicsi lépés „a barátság, a társadalom építése” felé vezető úton. „Mindannyiunknak egy közös Atyja van: testvérek vagyunk” – emelte ki Ferenc pápa, majd így zárta az audienciát: „Haladjunk ezen a szép úton! Köszönöm nektek, hogy meg vagytok róla győződve, hogy jó dolog ezen az úton haladni!”

(Forrás: Zenit.org, Magyar Kurír)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás