2016. 11. 03.

Ferenc pápa: nem lesznek női papok!

Ferenc pápa légi sajtótájékoztatót tartott, a katolikus egyházfő számtalan témát érintett a Svédországból Rómába tartó repülőút során, így többek között szóba kerültek a menekültek, a női papok és a szekularizáció is. A Vatikáni Rádió cikkéből idézünk.

A menekültekről:
Ferenc pápa argentinként és dél-amerikaiként köszönetet mondott Svédországnak a befogadásért, mivel számos honfitársát, chileieket, uruguayiakat fogadtak be a katonai diktatúra idején. A befogadás mellett azonban integrációra is szükség van, otthont keresni, iskolát, munkát adni az érkezőknek. Be kell őket illeszteni a helyi társadalomba.

Svédország mintegy 9 milliós lakosából 850 ezer úgynevezett újsvéd, vagyis külföldről érkezett bevándorló, illetve annak a leszármazottja.

Fontos különbséget tenni migráns és menekült között – figyelmeztetett a pápa. A migránsokat jól szabályozott jogok illetik meg és ezek szerint kell bánni velük. A menekültek viszont háborúk, éhezés, szörnyűségek elől menekülnek, ezért a menekültstátusz több odafigyelést, munkát igényel. Svédország e tekintetben is példát mutatott a menekültek elhelyezésében, a nyelv, a kultúra elsajátítása és az integráció elősegítésében. A kultúrák integrációjával kapcsolatban nem szabad megijednünk, mert Európát a különböző kultúrák folytonos integrációja alakította. Európát a migrációk formálták.

ferenc

A női papokról:
Ami a nők pappá szentelését illeti, továbbra is II. János Pál pápa nyilatkozata van érvényben. Az egyház női, anyai oldalát hangsúlyozva Ferenc pápa leszögezte, hogy a nők sok mindent jobban csinálnak, mint a férfiak. Az egyház férfi vonalát a péteri dimenzió, az apostolok közössége és a püspöki szolgálat, míg a női vonalat a máriás dimenzió, az anyaság jellemzi. Az egyház nő, Jézus Krisztus jegyese, ezt nem szabad elfelejteni. Ennek a misztériumnak a fényében válik érthetővé a két dimenzió együttes jelenléte – magyarázta a pápa.

A szekularizációról:
Én nem hiszek a végzetben – kezdte válaszát Ferenc pápa, majd utalt elődére, XVI. Benedekre, aki szerint amikor a hit langyossá válik, akkor meggyengül az egyház. Nyilvánvalóan nem elég erős az evangelizáció, de emellett egy kulturális folyamat hatása is érezhető: amikor az ember leszakad Teremtőjéről, és a rá bízott világ urának érzi magát, elfoglalja a teremtő Isten helyét, és a szekularizációban előbb-utóbb bűnt követ el ellene. Nem a laicitással van gond, hiszen szükség van egy egészséges laicitásra, a tudomány, a gondolkodás, a politika autonómiájára. Itt a probléma az önellátó ember gőgjéből fakad, aki maga teremt kultúrát és Istennek érzi magát.

Fontos arra is ügyelni, hogy ne essünk a világias spiritualitás csapdájába. Nem véletlenül imádkozott mindannyiunkért Jézus az utolsó vacsorán Atyjához, hogy védjen meg minket a világtól, a világiasságtól. Ez az álcázott szekularizáció nagyon veszélyes, amikor beszivárog az egyházba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Borítókép: Ferenc pápa
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás