2017. 01. 03.

Ferenc pápa: “Legyünk érzékenyebbek a gyermekek élethelyzetére!”

Aprószentek ünnepe alkalmából Ferenc pápa levelet írt a világ püspökeinek, melyet január 2-án tett közzé a Szentszék. A pápa a gyermekeket érő növekvő veszélyekre figyelmeztetett és védelmükre szólított fel. Elítélte az egyházi pedofíliát, bocsánatot kért érte és a jövőre nézve zéró toleranciát hirdetett meg.

Ferenc pápa december 28-án, Aprószentek ünnepén írt levelet a világegyház püspökeinek, melyet az Apostoli Szentszék január 2-án tett közzé. A katolikus egyházfő levelében arról írt: a gyermeki ártatlanság védelme kötelesség. A Vatikáni Rádió tudósítása szerint a szentatya karácsony örömére utalva azt hangsúlyozta:

“Ne hagyjuk, hogy ellopják tőlünk ezt az örömet, attól kezdve, hogy a valóságban, az egyházban és akár önmagunkban való, sokszor nem alaptalan csalódásaink miatt kísértést érzünk arra, hogy reménytelen, édeskés szomorúsághoz ragaszkodjunk, mely megrabolja a szívünket”.

A pápa figyelmeztetett: a keresztény örömet nem élhetjük meg akkor, ha hátat fordítunk testvéreink, különösképpen a gyermekek sírásának. Ferenc pápa felhívta a figyelmet az ENSZ szakosított szervezete, az UNICEF utolsó jelentésére, mely szerint “ha a világhelyzet nem változik, akkor 2030-ban 167 millió gyermek él majd szélsőséges szegénységben, 69 millió öt év alatti gyermek hal meg addig és 60 millió kicsi nem fér hozzá az elemi oktatáshoz”.

“Korunk Heródeseiről” szólva hangsúlyosan hívta fel a figyelmet a gyermekek kihasználására, a gyermekszegénységre, a prostitúcióra, a rabszolgamunkára.

hirdetés

Az egyházi személyek által elkövetett pedofil cselekmények kapcsán a pápa úgy fogalmazott: azok “szégyenletes bűnök”, melyekért “mélységes sajnálatunkat fejezzük ki és bocsánatot kérünk”. Aprószentek ünnepén arra hívott, újítsuk meg elkötelezettségünket, hogy ezek a szörnyűségek többé ne történhessenek meg. “Fogadjuk el tisztán és világosan a zéró tolerancia elvét!” – szólított fel az egyházfő.

Levele végén azt kérte: biztosítsuk gyermekeink számára az Isten gyermekeihez méltó életet.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás