2017. 03. 10.

Az ombudsman szerint nem gond, ha egy pap nem vezethet

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke, valamint Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke levélben fordult az alapvető jogok biztosához a közlekedésbe érvényes zéró tolerancia szabálya és szentmise bemutatásához elengedhetetlen misebor fogyasztása miatt fellépő lelkiismereti probléma kapcsán. Az ombudsman szerint minden rendben.

A 777 birtokába került Székely László biztos levele, amelyet Veres András püspöknek küldött. A levélből kiderül: az Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke segítséget kért az alapvető jogok biztosától, mivel a szentmise bemutatásához elengedhetetlenül szükséges misebor fogyasztása ütközik a közlekedésben alkalmazott zéró tolerancia elvével. Ennek értelmében gépjármű vezetése kizárólag nulla százalékos véralkohol-szint mellett lehetséges – ami misézés után megvalósíthatatlan. Ugyanakkor köztudott: ma Magyarországon számos pap több település, vagy településrész templomait látja el, így két szentmise között autóval kénytelen közlekedni. A püspök ezért panasszal fordult Székely Lászlóhoz, mivel megítélése szerint a jogszabályi rendelkezés sérti az Alaptörvényben foglalt lelkiismereti- és vallásszabadsághoz való jogot.

Az ügyben Erdő Péter is állásfoglalást írt, melyet szintén eljuttattak Székely Lászlónak.

hirdetés
Nem érdekli

Az alapvető jogok biztosának január 26-án kelt, a közelmúltban a 777 birtokába jutott válaszlevele szerint Székely László megvizsgálta a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és az egyházi törvények előírásait, valamint “megismerte” a hatóságok és az érintett egyházi közösségek véleményét. Ennek eredményeképp arra a következtetésre jutott, hogy az előírások nem sértik a lelkiismereti- és vallásszabadságot, tehát a biztos szerint nem áll ellentét a zéró tolerancia és a misebor fogyasztása között.

Lelkiismereti dilemma

A kérdés azért körmönfont, mert a papoknak két, egymásnak gyökeresen ellentmondó lelkiismereti kötelességnek (és egyben a munkakörük teljes betöltésének) kellene megfelelniük, ami ez esetben lehetetlen. Mert bár a papoknak is teljes mértékben a világi törvényeknek megfelelően, azokat maradéktalanul betartva kell élniük, mégsem tehetik meg, hogy az ország egy jelentős részét lelkipásztori szempontból ellátatlanul hagyják, mert nem ülhetnek autóba. (Könnyű azt mondani, hogy “oldják meg”, “kérjenek segítséget”, mert az elöregedő falvakban szolgáló, sokszor öt-nyolc települést ellátó papok életében a gyakorlat teljesen mást mutat, mint az ilyen könnyed tanácsok elmélete.)

A papság előtt tehát két lehetőség adódik: vagy megsértik a jogszabályokat, vagy a világi jog előírásai miatt az eddigi misézőhelyek egy részén nem mutatnak be szentmisét: ez pedig, bárhogy gondolja is Székely László, igenis sérti a vallásgyakorláshoz fűződő alapvető jogokat.

Nyitóképünkön Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök motoron.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás