2017. 04. 12.

Választani annyi, mint lemondani: nincs B-terv!

Egy B-terv jelenléte komoly veszélyt jelent a házasságra. Időtálló kapcsolat felépítéséhez megújuló és visszavonhatatlan bizalomra van szükség.

Itt van az a férfi vagy nő, akit választottál. Része vagy az életének, közös terveket szőttök. De egy csalódást vagy nézeteltérést követően kételyeid támadnak. Tényleg ő az igazi? Vajon nem tévedtem? Főleg, hogy a közelben van egy megnyugtató „B-terv”, ami épp csak erre a kételyre vár. És ha nála zöldebb a fű? Mit tegyek?

A B-terv megakadályozza a hosszú távú elköteleződést

Bármilyen is legyen a B-terv, megnyugtatja az aggodalmaskodókat. Ki nem gondolta még soha, hogy „nem baj, ha nincs már mozijegy estére, találtam egy pizzériát a biztonság kedvéért”. Egyszóval, nem teszel meg mindent azért, hogy időben elindulj a moziba, mintha egy részed már le is mondott volna az egészről. Így van ez a párkapcsolattal is.

A házastársi kapcsolat építésének négy pillére közül az egyik a közös tervezés. Ehhez beszélgetni kell, megbízni egymásban és hosszú távon elköteleződni, bármi történjék is. Elvégre senki nem fektet annyi pénzt és energiát egy bérelt lakás felújításába, mint egy saját ház vásárlásába, ahol le akarja élni az életét.

A házasság kalandja kiváló eszköz a közös, hosszú távú építkezésre, feltéve, hogy az elköteleződésünk teljes, feltétel nélküli és visszavonhatatlan. Nem csak azért házasodunk össze, mert szeretjük egymást, hanem mert szeretni akarjuk egymást. Az akarat a szeretet szolgálatában áll, ami által folyamatosan növekedünk.

Miért tegyünk erőfeszítéseket?

B-terve nem csak éretlen kamaszoknak és aggodalmas szerelmeseknek van, hanem gyakran a házaspároknak is. „Miért tegyünk erőfeszítéseket, ha olyan egyszerű elválni és Manu majd egyszerűen szakít Justine-nel” mondja ki Sarah* hangosan azt, amit sok nő és férfi csak magában gondol. Ilyen az, amikor a házasságot menedéknek fogjuk fel egy nehéz világban és teljesen félreértjük az ajándékozó, önátadó szeretetet.

A pontra érve két lehetőség adódik: Sarah vagy elhagyja Pault Manuért, mígnem néhány évvel később, de már meglehetősen kiábrándultan rátalál Léora. Vagy inkább hisz a házasságában, vesz néhány csomag zsebkendőt és kiűzi a képzeletéből (és a kontaktlistájából is) a B-terveket, amelyek felboríthatnák a házasságát.

Köszönet az igazi Sarah-nak, amiért elmondta, hogy ez a kísértés majdnem véget vetett 10 éves házasságának, mielőtt egy nagy rádöbbenés hatására újra az A-tervébe fektette minden gondolatát és erejét. „Miért viseljem el tovább Jules horkolását és a szanaszét hagyott zoknijait és alsónadrágjait?” „Miért viseljem el Julie depresszióját, aki nem talál munkát?” „Nyilván nem ő az igazi” – sugallja a korszellem. „Keress magadnak valaki mást” kecsegtet a közösségi média és a plakátok a metróban. De nem így van, az igazi hűség elköteleződés, az egymást követő „hűségek” pusztán kifogások!

Tudni kell nemet mondani

Hogyan kerüljük el házasságunk ma már szinte törvényszerű felbomlását? Töröljük a B-terveket, ne csak a szótárunkból, de a fejünkből is. Töröld a Facebook-ismeretséget azzal a barátoddal, aki olyan jól (sőt, túl jól) néz ki a strandon készült fotóin, hagyd abba a barátnőiddel a pletykálkodó SMS-ek küldözgetését a „kedvesedről”, fejezd be a közös ebédeket az új, nagyon szimpatikus kolléganőddel. Mert az A-terved megérdemli! És mert a B-tervet gyakran C-terv követi hamarosan. … vagy helyetted lesz valaki B-terv.

Luc kitartott Magali mellett. Hónapokon keresztül tűrte a fáradtságot és a rosszkedvet. Kitartónak kellett lennie, és ezért hálás… az edzőjének. „Versenyszerűen sportoltam. Ott megtanultunk felállni a kudarcok után és visszatérni a dobogóra, a kitartásunknak köszönhetően. Nem volt választásunk, küzdeni kellett a csúcson maradásért.”

És ami még segített, az a teljes szakítás volt a korábbi életével. „Tudom, hogy őt szeretem, nem vagyok hajlandó másik nőre gondolni.”

Az „őt választottam egy életre” szavakkal motiválni magunkat nem épp a Coué-módszer, hanem a szeretet melletti döntésünk megújítása nap mint nap.

Szirakuzai Agathoklész jó vezető volt: ellenséges földet érve kötelezte a matrózait a saját hajóik felgyújtására, ellehetetlenítve ezzel a menekülést és növelve a győzelem esélyét. Így sikerrel hódították meg Szirakuzát. C. A. Valson így ír erről: „Egy férfinak minden körülmények között tiszta lelkiismerettel, ugyanakkor éles ésszel és bátorsággal kell tudnia felégetni a hajóit és szilárd hittel elvágni minden visszavezető utat, elkerülni minden kétes helyzetet.”

Rajtatok múlik, hogy csak egy jó vitatémát láttok ebben, vagy egy kihívást a házasságotokban.

* a nevét megváltoztattuk

Bénédicte de Dinechin

Forrás: Aleteia

Ezt a cikket Királyfy Lilla önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás