2017. 03. 13.

Tartsd meg Isten, Szentatyánkat!

Négy éve választotta meg a konklávé a katolikus egyház 266. pápáját.

2013-ban diakónusként izgatottan vártam a Sede Vacante végét, a konklávé döntését, hogy ki lesz az új pápa.

XVI. Benedek pápa visszavonulása nagy port kavart a médiában. Mondvacsinált ürügyeket kreálva próbálták a háttérbe vonulást valamiféle összeesküvés-elmélettel magyarázni és persze hirtelen mindenkiből egyházi szakértő lett és különböző listákat adtak közre az esélyes bíborosokról.

Kiskunfélegyházán, a nagyböjti lelkigyakorlatunk után az atyákkal beszélgettünk a lehetséges utódokról, amikor a televízióban megpillantottuk a felszálló fehér füstöt. Habemus Papam! Gyorsan bekapcsoltuk a templom harangjait, készítettük a pezsgőt és vártuk az új egyházfő megjelenését.

Hosszú várakozás után a függöny mögül kilép Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc pápa. Az Egyház 266. pápája a messzi Dél–Amerikából érkezett, a déli félgömbről. Semmit sem tudtunk róla. Az újságírók pedig, akik teljesen más bíborosokat tartottak esélyesebbnek, napokig keresték a választ, hogy miért éppen ő, miért egy jezsuita, miért egy argentin?

A névválasztás azonban már sokat elárult lelkületéről: Assisi Szent Ferenc tisztelete a szegények, elesettek melletti kiállásban és a békéért folytatott szakadatlan küzdelmében nyilvánul meg.

Ünnepélyes beiktatásán ott lehettem, március 19-én, ahol hatalmas tömeg köszöntötte a közvetlen, mosolygós pápát.

Beiktatása után hamar megmutatkozott egyszerű, olykor puritán élete. De megmutatkozott közvetlensége is, ami a hívek szimpátiáját váltotta ki. Rövid idő alatt a legnépszerűbb emberek között említették, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Megszólalásait, őszinte, kendőzetlen gondolatait a legnagyobb hírportálok címlapon közölték. Olyan hangot ütött meg az emberekkel, ami szokatlan volt korábban a Vatikán falai között. Nem véletlen, hogy 2013-ban a Times az Év emberének is megválasztotta.

Élesen felszólalt a társadalmi igazságtalanságokkal szemben, a leghatározottabban védelmébe vette a menekülteket és felszólította a keresztény közösségeket a befogadó szeretet gyakorlására. Ezzel igen komoly megosztást okozott Európa több országában. A megosztottságot tovább erősítette az Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdítás is, amely dokumentum a családdal foglalkozó 2014 októberében tartott rendkívüli és a 2015 októberében tartott rendes püspöki szinódus eredményén alapszik.

Pápasága egyik fontos esztendeje volt az Irgalmasság Rendkívüli Szentévének megünneplése, 2015. december 8-tól egészen 2016. november végéig. A Szentév fontos küldetése volt az Irgalmas Atya megismerése és a saját életünkben az irgalmasság gyakorlásának fontossága.

Mexikói apostoli útja előtt 2016. február 12-én, a havannai repülőtéren történelmi jelentőségű találkozót tartott Kirill orosz pátriárkával, akivel közös nyilatkozatot írtak alá. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott az orosz ortodox egyház feje és a római katolikus pápa.

Apostoli útjai során igyekezett olyan országokat is felkeresni, melyekben pápa még nem járt, vagy ahol kisebbségben élnek a katolikusok. A reformáció 500. évfordulójára emlékezve pedig részt vett Svédországban a Lutheránus Világszövetség ökumenikus megemlékezésén Lundban.

Összességében elmondható, hogy az elmúlt 4 esztendő igen termékenynek bizonyult. A pápai ház belső megreformálása, az emberekhez való közelség, a számos utazás, a sokszor kemény beszédek azt mutatják, hogy Ferenc pápa továbbra is töretlen erővel és hittel irányítja a rá bízott Egyházat.

Adjon az Isten továbbra is sok erőt és kitartást, Krisztus földi helytartójának, Szent Péter utódjának!

Bese Gergő

Bese Gergő Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás