2017. 04. 10.

Szmolenszk

Pénteken a Lengyel Intézet szervezésében az Uránia moziban levetítették Antoni Krauze Smolensk című filmét. A rendező jelenlétében történő vetítés újra felelevenítette a 2010. április 10-én történteket. A modern kori Lengyelország legsúlyosabb légi szerencsétlenségében (merényletében), a lengyel államfő Lech Kaczyński és felesége hunyt el, valamint az ország politikai és katonai vezetésének magas rangú tagjai is meghaltak.

A vizsgálatok, melyek a tragédia után kezdődtek, számos kérdést vetettek fel, melyre megpróbál választ adni a film.

A szerencsétlenségben 96 ember vesztette életét. A hivatalos orosz vizsgálat a rossz látási viszonyokat tette felelőssé, melynek köszönhetően a gép a katonai repülőteret szegélyező fasornak ütközött, ami miatt a földbe fúródott.

Ezt első olvasatra el is lehetne hinni, de a bizonyítékok mást mutattak. 2001. szeptember 11-e óta tudjuk jól, hogy egy repülőgép képes az acélból készült toronyházakat akár kettévágni, akkor a nyárfák tetejei nem okozhattak nagy gondot egy Tu-154-es repülőgépnek. Ha pedig belefúródott a földbe, hogyan lehet, hogy 60.000 darabra tört a gép? Ilyet csak robbanás okozhatott.

Az oknyomozó filmben egy újságírónő nyomozását folyamatát követhetjük. Felkeres minden szemtanút, találkozik a gyászoló hozzátartozókkal. Először csak a sztorit látja az eseményekben. Tudósít és közread. Ám lassan ő is látja, hogy a kép sokkal összetettebb, mint az gondolnánk. Már nem csak riporterként, hanem lengyelként is az ügy mellé áll.

Tudni akarja az igazságot!

A hozzátartozók elmondásaiból kirajzolódnak az oroszok lélektelen nyomozási módszerei (például 7 órás kihallgatás, elhunytak személyes tárgyainak lefoglalása, jegyzőkönyvek visszatartása és a lehegesztett koporsók). Sokan nem is tudták, hogy kit temettek el.

A filmben szépen kirajzolódik a kormányon lévő Donald Tusk miniszterelnök és kabinetjének teljes alárendeltsége az orosz vizsgálóbizottságnak. Fontos, hogy 2010-ben a miniszterelnök és az államfő különböző politikai platformhoz tartoztak. A miniszterelnök a PO, míg a köztársaság elnöke a rivális PIS színeiben politizált.

A társadalom megosztottságát is láthattuk a filmben. Egyesek a pilótát és a leszállást erőltető tábornokot tették felelőssé, mások pedig az oroszokat látták a háttérben.

A rendező azonban világosan bemutatja, hogy a tragédia hátterében komolyabb események állnak, mégpedig 2008 augusztusa, amikor Oroszország megtámadja Grúziát. A támadás híre sokkolta Lech Kaczyński elnököt és azonnal a helyszínre sietett, Tbiliszibe, 4 másik kollégájával együtt. Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna és Lengyelország elnöke együtt szólította fel a világot Grúzia megvédésre és hívott fel az orosz agresszióval szemben. A város főterén tartott nagygyűlésen a lengyel elnök emlékeztetett a szovjet időkre és arra a diktatúrára, melytől 1991-ben Grúzia is szabadulni akart. Most pedig az oroszok bevonultak egy független, szuverén állam területére. „Ma Grúzia, holnap akár a balti államok, majd Ukrajna, azt követően pedig az én hazám, Lengyelország következik.” – mondta az elnök.

A Grúzia melletti kiállása megpecsételte az oroszokkal való kapcsolatát. Kimondhatjuk, hogy célponttá vált. Szavai pedig beigazolódtak, Ukrajna évek óta háború sújtotta terület…..

A filmben végig követjük a tanúk, szakemberek halálát is. Mindenki, aki megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezhetett, „öngyilkosságot” követett el.

Viszont eltelt 7 év. A bizonyítékok nem kerülnek többé elő. A tragédia helyszínét teljesen legyalulták, a roncsokat összegyűjtötték és elzárták. De aki ismeri a 20. század történelmét, az tudja, hogy idővel mindenre fény derül.

1940-től módszeresen végezték ki a lengyel katonai vezetés tagjait és a hadifoglyokkal összesen 22.000 – 23.000 embert temettek el tömegsírokban a Katyn környéki erdőkben. A szovjetek következetesen tagadták a tömeggyilkosság tényét, és egészen a birodalom felbomlásáig kellett várni, hogy kiderüljön az igazság.

Lehet, hogy most is hosszú évtizedeket kell várni és meg tudjuk az igazságot?

De az is lehet, hogy a film és a jelenlegi lengyel kormány fellebbenti a fátylat a tragédiáról és minden kocka a helyére kerül…

Bese Gergő

Bese Gergő Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás