2017. 04. 05.

Százával bezárt templomok, egyre több mecset: London 2017

Az amerikai Gatestone Institute frissen megjelent tanulmányában tragikus kép sejlik fel a brit főváros keresztény jövőjét illetően. A mérleg 2001 óta több, mint 500 bezárt templom, melyeknek nem elhanyagolgató része immáron mecsetként funkcionál. A tendenciák alapján ez a folyamat az elkövetkező években nemhogy stagnálna, valószínűleg gyorsulni fog.

London polgármestere muszlim, a városban a leggyakoribb név, amelyet újszülötteknek adnak a Mohamed, és nem egy precedens van már arra is, hogy egyetemi rendezvényeken a muszlim hallgatók érzékenységére hivatkozva nem szerint szeparálják a hallgatóságot. Becslések szerint Angliában és Walesben 2020-ra átlagosan 687 ezer rendszeresen mecsetbe járó muszlimmal lehet majd számolni , míg a katolikus templomjárók aránya 679 ezer körül alakul majd.

hirdetés

A tanulmány szerint az átalakított templomok mellett a dinamikus változások nem hagyják érintetlenül a lakosságot sem: az utóbbi években megduplázódott az iszlámra áttérők száma. Azt a “légüres teret”, amit a keresztény egyházak hagynak maguk után, sikeresen töltik ki az iszlám irányzatai. Szörnyen hangzik, de helytálló az írásban fellelhető megállapítás, miszerint:

Ez az új London, 423 új mecsetjével az angol kereszténység romjain épül.

Nem gondolom, hogy keresztényekként, a remény embereiként a muszlimokra kéne első körben mutogatni. Az iszlám rendkívül határozottan benyomul és elfoglal mindent, amit rendelkezésére bocsájtanak. A brit keresztények belső megújulása és evangelizációja ugyanazzal a határozottsággal és büszkeséggel kell, hogy meginduljon imádságban és tettekben egyaránt. Ettől függetlenül a kérdés ott lüktet mindannyiunkban: lesz-e jövője az amúgy is rohamosan elvallástalanodó Egyesült Királyságban a kereszténységnek? Attól tartok ez elsősorban rajtunk, gyakorló keresztényeken fog múlni Európa-szerte, akik nem csak kulturális vagy politikai címkeként tekintünk a hitünkre.

Egyéb Heltai Péter
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás