2017. 04. 03.

Szabad oktatást – Erdélyben is!

Több ezres tüntetést tartottak egy oktatási intézmény mellett, amit jogi ürügyek mögé bújtatott politikai támadással akarnak ellehetetleníteni. Akár tegnapi hír is lehetne: ez a tüntetés azonban még novemberben volt egy katolikus iskola védelmében. Szülők egy csoportja most petícióval próbálja felhívni a figyelmet az iskola megmentéséért folytatott küzdelmükre.

Jövő tanévtől megszűnhet a marosvásárhelyi Katolikus Teológiai Líceum. Ráadásul itt nem csak törvénytervezetről van szó, hanem nagyon is konkrét támadásról: novembertől a tanárok három hónapon keresztül nem kaptak fizetést, a diákok pedig diákigazolványt és ösztöndíjat. Január 30-án született meg az a határozat, amivel az iskolát kivették a romániai iskolahálózatból, tehát a jelenleg ott tanuló 400 diáknak szeptembertől nincs iskolája. Nem iratkozhatnak be a következő tanévre az újonnan felvettek sem. A román korrupcióellenes ügyészség szerint törvénytelenül jött létre a gimnázium, ezért indítottak vizsgálatot.

Tüntetés az iskola mellett Marosvásárhelyen november 12-én. A résztvevők egy-egy könyvet ajándékoztak a gimnáziumnak. [Fotó: MTI/Boda L. Gergely]

Novemberben az igazgatót kitiltották az iskolából, és a működési engedélyt kiadó (román nemzetiségű) tanfelügyelővel együtt bűnügyi eljárást indítottak ellene. Erre válaszul Erdély több városában is ezrek tüntettek az iskoláért. Korrupció, gazdasági visszaélés gyanúja fel sem merült: a jogi alap mindössze annyi, hogy az iskolát létrehozó önkormányzati határozat szövege nem volt megfelelő. A helyi RMDSZ is beszállt a vitába: kidolgoztak egy javított határozat-tervezetet, ezt azonban a jegyző nem írta alá.

Persze a vita nem a rosszul megfogalmazott önkormányzati határozatról szól: Maros megye egyetlen katolikus iskolája évtizedek óta politikai csatározások színtere. Az 1948-as államosítást ugyan 1998-ban visszavonták, az épületet mégis csak 2004-ben kapta vissza az egyház. Marosvásárhely polgármestere már ezt a döntést is megtámadta, az ügyben a legfelsőbb bíróságnak kellett igazságot tennie. Az iskola működési engedélyére egészen 2015-ig kellett várni – ezt minősítették most törvénytelennek.

Az iskola épületét hosszas pereskedés után 2004-ben kapta vissza az egyház. A benne működő Unirea főgimnázium magyar osztályait vette át a Katolikus Líceum 2015-től. [Fotó: marosvasarhely.info]

A média az iskola „törvénytelen működését” sulykolja, miközben maga a minisztérium hirdette meg a gimnázium álláshelyeit, és ők állították ki a végzett diákok érettségi bizonyítványát. Eközben persze zajlik a szülők tanúként való kihallgatása, ahol a vallási hovatartozásról való kérdezősködés mellett azzal fenyegetik őket, hogy gyerekeik visszamenőleg (!) elveszíthetik az elvégzett tanéveiket. Közben a több hónapos huzavona miatt az iskola és a tanárok is nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A magyar nyelvű felekezeti iskolákért aggódók pedig Erdély-szerte a jól ismert szlogent tűzték a zászlajukra: Ki lesz a következő?

[maszol.ro]

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás