2016. 12. 02.

A prédikátorok 12 típusa

A Kossuth Rádió „Tetten ért” című műsorában elevenítették fel és egészítették ki a Keresztény Család blog által írt jegyzetet, amelyben összegyűjtötték a prédikátorok 12 típusát. Természetesen ez csak egy kis gonoszkodó összeállítás, a 777 nagyon büszke arra, hogy Hodász András atya és Bese Gergő atya személyében két igazi „ember” papja van.

Ha te is hozzám hasonló gyülekezetbe járó ember vagy, akkor biztos vagyok abban, hogy az évek során benned is megfogalmazódott a kérdés: Miről is szólt ez a fél, egy, másfél vagy két óra? Vajon érdemes lesz jövő héten is eljönni, vagy válasszam inkább az édes vasárnapi semmittevés.

A prédikálás cseppet sem könnyű műfaj, egyszerre nagyon is sok szempontnak kell megfelelni.

1. Az ifjú teológus
A fiatal, esetleg még tanuló vagy frissen végzett teológus a következő szavakat szereti használni: hermeneutika, dialektika, ezektől aztán eléggé butának kezded érezni magad.

2. A lelkileg kicsit sérült prédikátor
Beszéd közben elérzékenyül, esetleg el is sírja magát. Mivel te ezt nem érzed át, joggal gondolhatod magadat érzéketlennek.

3. Az időmilliomos:
A leggyakoribb prédikátor-típus. Rendszerint ritkán jut a pulpitus közelébe, ezért igyekszik az eltelt hosszú idő alatt benne felhalmozódott mondandót minden részletében átadni. A másik oka a hosszúra nyúlt szentbeszédnek lehet szimpla szétszórtság. A beszéd alatt sokszor gondolsz arra: mikor lesz már vége?

4. Az intuitív
A Szentlélekre bízza magát. Alapelve, hogy a Szellem az adott pillanatban kijelenti, hogy mit is kell mondania.

5. A próféta
Ritkaság, de előfordul, hogy valaki Isten közvetlen szócsövének gondolja magát…

6. A diktátor
A diktátor minden esetben próféta is. Rendszeresen Isten eljövendő haragjáról prédikál és fenyeget, ha nem térsz meg, akkor pokolra fogsz jutni. Természetesen az elsők között olyan dolgokból kell megtérned, mint a gyülekezetbe nem járás, a tized nem fizetése, vagy a diktátorral való egyet nem értés és a lázadás. Mivel a diktátor általában aktuális, ezért megkér, hogy ne használj internetet, Isten is hív, de nem mobiltelefonon…

7. Az aktualizáló
Mindig tájékozott és naprakész. Egy idő után fárasztóvá válik vasárnap a gyülekezetben is híreket hallgatni.

8. A showman
Megjelenése kifogástalan. Az üzenet pozitív, progresszív, modern és magával ragadó. A showman nem teológus, viszont próféta és igyekszik mindig aktuális lenni. Elsőre vonzó, sokan látogatják, később elmaradnak, mert rájönnek, üres az egész.

9. A szelíd vallásos
A showman ellentéte, jámbor és ártalmatlan, csak nagyon unalmas. Képtelen rájönni, hogy eltelt húsz, harminc, negyven év és ma már nagyon kevés az, hogy úgy adja, ahogyan ő vette. Azt gondolja, ha felolvas valamit a Bibliából, akkor Isten szavát tolmácsolja (ebben hasonlít az intuitívra) és feltételezi, hogy mindenki érteni fogja, még akkor is, ha nem tudja mi az a tömlő, konkoly vagy tálentum.

10. Az igenember
Elvárja, hogy minden harmadik mondata után mondj áment vagy alleluját.

11. A vállalkozó
Nagyon ügyesen vesz rá minél több önkéntességre, mígnem azon veszed észre magad, hogy csak dolgozni jársz a gyülekezetbe.

12. Az ember
Rögtön észre fogod venni. Akár ott is ülhetne melletted, vagy akár beszélhetnél te is helyette. Nem fél bevallani, ha valamit nem tud vagy nem ért, nem fél elmondani, hogy mivel küzd és mire jutott. Ismeri és érti a problémáidat, úgy beszél, mint egy ember, mert vagy nem bura alatt éli az életét. Ami pedig még fontosabb, az ember tiszteli és őszintén értékeli a másik embert.

priest-clip-art-priest-image-preacher-png-hpqki4-clipart

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás