tiszteletlenség
2017. 02. 21.

Nem tisztellek eléggé…

Mit jelent a tiszteletlenség? Hogy van jelen a hétköznapjainkban, baráti- és párkapcsolatainkban? Elég sok  helyen! Épp egy könyvet olvasok, ami nagyon jó példákat hoz fel a tisztelet hiányára: különböző magatartásokat, tulajdonságokat, példákat sorol fel, amik mind ezt mutatják be.

A Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend által írt könyv alapvetően párkapcsolati határokról szól, nem véletlenül az a címe, hogy “Határaink a párkeresésben“. Mégis sok önismereti részt is tartalmaz, ami miatt mindenkinek hasznos lehet, akár már kapcsolatban van, akár még csak keresi a Nagy Ő-t.

hirdetés

Egyik fejezete arról szól, hogy milyen sok viselkedésmóddal tudjuk korlátozni a másikat a szabadságában, milyen sokszor nem adjuk meg a kellő tiszteletet. A divatmagazinok tesztjei és pontszámolgatás nélkül: te melyik(ek)et szoktad tapasztalni a tiszteletlenség következő jelei közül?

  • Irányítás: Az egyik fél nem tudja elviselni, ha partnere nemet mond neki. Ha a partner nem ért egyet valamivel, ő fenyegetőzéssel vagy dühkitöréssel reagál. Nem tudja elfogadni, hogy a másik önállóan dönt az élete felől. Tegyük fel például, hogy egy fiatal nő szeretné, ha a barátja sok időt töltene vele. Amikor a férfi kijelenti, hogy más elfoglaltságai is vannak, barátnője nincs tekintettel partnere szabadságára, hanem magából kikelve közli, hogy így tönkre fog menni a kapcsolatuk.
  • Visszahúzódás: Az egyik fél visszahúzódik, ha a másik tőle függetlenül vagy eltérően vélekedik, illetve dönt egy adott kérdésben. Egyesek ilyenkor elzárkóznak, duzzogni kezdenek vagy némaságba burkolóznak, amivel passzív módon ugyan, de partnerüket büntetik annak különbözősége miatt. Például egy lány a barátnőivel szeretne tölteni egy estét, amikor a barátja is számítana rá. A fiú nem panaszkodik emiatt, de jó ideig nem keresi, és nem is hívja fel. Viselkedésével azt érzékelteti, hogy nem tartja tiszteletben barátnője szabadságát.
  • Manipuláció: Az is a tisztelethiány jele, ha az egyik fél fondorlatos módszerekkel próbálja rábírni partnerét véleménye megváltoztatására. Például a barátnő könnyekre fakad, ha elfoglalt barátja vonakodik segíteni a lakása kifestésében, vagy addig noszogatja, amíg az be nem adja a derekát.
  • Semmibevétel: Az egyik fél közli partnerével, hogy viselkedésével fájdalmat okoz neki, ám ő ennek ellenére sem változtat magatartásán. Például egy férfi rendszeresen az utolsó pillanatban mondja le a megbeszélt találkozókat. Barátnője közli vele, hogy ez őt mérhetetlenül zavarja, ám a férfi ügyet sem vet rá.
  • Lekicsinylés: Az egyik fél elbagatellizálja és lekicsinyli partnere negatív érzéseit.
  • Vádaskodás: A férfi említést tesz egy problémáról, mire a nő azzal vág vissza, hogy voltaképpen a férfi az oka mindennek. Például a férfinek rosszul esik, amikor barátnője nyilvánosan nevetség tárgyává teszi, mire a nő így felel: “Ha jobban odafigyelnél rám, nem kellene ilyen eszközökhöz folyamodnom!”
  • Magyarázkodás: az illető nem vállalja a felelősséget az adott probléma kialakulásáért. A notórius késő például így próbálja tisztára mosni magát megbántott barátnője előtt: “Megértem az érzéseidet, de én nem tehetek róla, hogy ekkora volt a dugó.”

Na ugye, hogy megtaláltad magad? Ja, hogy mixelve rendelkezel ezekkel a szokásokkal? Itt az ideje odafigyelni és leszokni róluk! Árt a párkapcsolatodnak és a barátságaidnak is, ha így viselkedsz. Hajrá!
A könyv sok mindenben segíthet még: nagyon konkrétan ír, és példákat is felhoz a szemléltetéshez.

Egyéb Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás