2017. 04. 09.

Lehet együtt élni házasság előtt?

„Valamivel több, mint egy éve élek jegyességben és az elmúlt időszakban sokszor kérdezték már, hogy hol lesz az esküvő, mikor házasodunk már meg, és hasonlók. Ami a legmeglepőbb, mikor keresztényektől kapok olyan kérdést, hogy miért nem költözünk össze a vőlegényemmel, „csak hogy kipróbáljuk, milyen együtt élni.” Végül is honnan tudhatnánk, hogy összeillünk, vagy sem? De ez nem éppen így van.” A Relevant Magazine cikkét olvashatjátok.

Megértem, ha valaki lát logikát az együttélésben, én viszont sehogy sem tudom összeegyeztetni azokkal az isteni alapvetésekkel, amelyeket az Úr adott számunkra. Ebből következően a házasság előtti együttélés nemcsak a kettőnk kapcsolatát képes megsebezni, hanem az Istennel való viszonyunkat is. Ami viszont jó hír, hogy megvannak számunkra azok a Biblikus útmutatások, amelyek révén Isten segít nekünk felépíteni az egészséges párkapcsolatokat.

Néhány érv amellett, hogy a házasság előtti együttélésnek negatív következményei vannak:

1. A kompromisszum csábítása

Az egymás iránti vágy hajlamos kompromisszumra késztetni. Az, hogy valakik egy fedél alatt élnek, nem feltétlenül számít bűnnek, de az e mögött lévő motivációk és vágyak lehetnek azok – ezt az Úr fogja majd mérlegre tenni. Fontos emlékeznünk, hogy a szívünk csalóka lehet az érzelmeink generálta „köd” miatt. Mindez képes belesodorni a bűnbe, mégpedig úgy, hogy egyedül nem kell elszámolnunk senkinek a tetteinkkel. Másodikként, erős vágy él bennünk a partnerünk irányában. A harmadik dolog, hogy nehéz úgy elmenekülni a csábítás elől, hogy annak tárgya (a partnered) ott él veled együtt. Az összeköltözés előtt fel kell tenni az alábbi kérdéseket:

Bölcs dolog számomra és számára is összeköltözni?

Előnyös az összeköltözés? A tisztaságunk szempontjából is?

Vajon az Úr dicsőségére válik a közös életünk?

Jó példával járunk elől mások számára?

Ha megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, az világosan megmutatja, hogy mi a jó döntés. Az Efezusiaknak írt levél 5:3 jól alátámasztja a fentieket.

2. A keret igenis számít

Isten a szexualitás ajándékát a házasság keretrendszerén belül képzelte el, mert tudta, hogy ez így jó és helyes. Az elköteleződés, a szerelem, de még a jegyesség sem tartozik bele ebbe a kategóriába. Fontos, hogy még mindig nem önmagával az együttéléssel van a probléma, hanem a benne rejlő veszélyekkel a kapcsolatra nézve. Az, hogy két egymást szerető ember együtt él, erős vágyat ébreszt mindkettejükben, ami közvetett módon feszültséghez is vezethet. A szexualitás egy szent kötelék férfi és nő között, egy egységes egész Isten szemében. Különleges és egyedi abban az értelemben, hogy a két fél csakis egymáséi. Ez felette áll a jegyességen, a baráton, barátnőn, mert mindegyiknél magasabb szinten áll. Számos példa akad, hogy felbomlik a jegyesség különböző okok miatt. Így tehát nem lehet egyenértékűvé tenni a házassággal, mert még nincs kimondva Isten előtt az igen, még ha te már ki is mondtad a párodra.

3. Az egészséges kapcsolat felépítése

Az együttélés nem a legjobb módszer arra, hogy kiderítsük, vajon „kompatibilisek” vagyunk-e egymás számára. Pont az oltár előtt ki nem mondott igen hiányában képes a pár megmérgezni a kapcsolatot, mert nincs meg az a bizonyos kötelék, ami által szentesítve lenne a kettejük házassága. Az egészséges kapcsolatnak első sorban lelki alapokon és az Úr által kiszabott határokon kell nyugodnia. Ha befogadjuk Istent a kapcsolatunkba, mint harmadik személyt, akkor ő megteremti hozzá a megfelelő környezetet, amiben felfedezhetitek egymás vágyait, hobbiait és hitét. A házasság másik aspektusa a legjobb-baráti viszony kialakítása.

Mindezek ellenére fel kell készülni arra is, hogy nem minden az elvárásaink szerint fog alakulni, mert nem vagyunk tökéletesek.

Fontos, hogy észben tartsuk, hogy a krisztusi életre való törekvés, a jó és helyes kommunikáció, a konfliktuskezelés és az együtt töltött idő mind fontos annak a bizonyos „kompatibilitásnak” a kialakításában. A legfontosabb azonban, hogy a kapcsolat Isten dicsőségére váljon.

Stu Escalona

Forrás: relevantmagazine.com

Ezt a cikket Dallos Bence önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Nagy kérdések
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz D. Nagy 2017. 04. 11. 20:10

    Kedves Bálint!

    Teljesen félreértelmezed az Úr természetét, ha azt gondolod, hogy olyasmiért kárhoztat, amire te nem vagy képes. Ő mindig igazságosan ítél, ezt ne felejtsd el. Lehet az ember konok és szembeszegülhet az Ő véleményével, de sosem lehet igaza vele szemben. Miért? Mert Ő talált ki itt mindent, Ő alkotott itt mindent, beleértve engem és téged is. Ha képes volt az univerzumot megalkotni, gondolod, hogy olyan rossz munkát végzett az emberrel kapcsolatban, hogy kifelejtett egy képességet és a saját „hibáját” rajtunk kéri számon? Hm. Ha így volna, Isten nem lehetne szent. De Az. Így hidd el, hogy mindenre van gondja. Ha az ember dacol és lázad, az nem segít, hidd el. Mikor az Úrra gondolsz, ne embereken keresztül nézd őt, mert akkor rossz útra tévedsz. Nézd Őt a Názáreti Jézuson kersztül és meglátod a személyiségét. Ne egyházi vezetőkhöz mérd a Mindenhatót, mert az nagyon sértő a számára. S végső soron ne okold magad, mert nem tudtál tiszta maradni a házasságig, mert sokan elbuknak, sok a képmutató. Ne felejtsd el, hogy az Úr kész megbocsátani, kegyelmet adni és megáldani minden embert, aki tiszta szívvel hozzá fordul. Nincs olyan helyzet, amiből nem tud kihozni, s ha kihoz, onnantól nem emlékszik meg többé a bűneidről. S egyszer csak azt veszed észre, hogy az, ami előtte emberfeletti megpróbáltatásnak tűnt, egyszeriben könnyű lesz számodra. Csak ne a láthatók rá nézz, hanem a láthatatlanokra! Fordulj Jézus felé és Ő megváltoztatja az életed. De csak, ha kellő alázattal keresed Őt! Légy áldott!

  • Válasz Horváth Bálint 2017. 04. 15. 10:58

    ” Ha képes volt az univerzumot megalkotni, gondolod, hogy olyan rossz munkát végzett az emberrel kapcsolatban, hogy kifelejtett egy képességet és a saját “hibáját” rajtunk kéri számon?”
    Az egyház tanításában a szexszel kapcsolatban márpedig így van. Ebből egy következtetés vonható le: az egyház nem Isten tanítását hirdeti, vagy meglehetősen torzítva hirdeti. És miután ezen a ponton sajnos nagy hangsúly van az egyházban, feltehető akkor a kérdés, hogy akkor miben hirdeti az egyház valóban Isten tanítását? Miben lehet hinni neki? Vajon a Bibliát is hamisította saját érdekei szerint? Számomra ezek a kérdések következnek abból, hogy az egyház a lehetetlent állítja/hazudja rendíthetetlenül mindenki számára lehetségesként.

    • Válasz Solymosi Balázs 2017. 04. 24. 11:12

      Nem értem, mi az, amiben nem Isten tanítását hirdeti. Elmondanád?