2016. 06. 14.

21 napos kihívás: Merjünk, tudjunk és akarjunk őszinték lenni!

Mennyien viselünk álarcot? Hányan veszünk fel olykor-olykor maszkot, hogy elkerüljük a konfliktusokat, megfeleljünk másoknak, elfedjük valódi énünket, érzelmeinket, gondolatainkat? Ne tegyük! Divatos manapság ilyen-olyan kihívásokat teljesíteni. Több értelmetlen és agresszív provokáció kering az interneten, közösségi oldalakon. Van-e olyan, amely fejleszt, amelyben értelmes célt tűztek ki? A Férfia Klubja weboldala most mutat egyet! A továbbiakban az ő cikküket közöljük.

Legyünk őszinték 21 napig! Miért pont 21? Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy elsajátítsunk egy új szokásmintát. Miért éppen az őszinteséget választottuk ezen első alkalommal? Mert ez mindennek az alapja! Az I. Nagy Férfiteszt Nőknek című felmérésünk során kiderült, mennyire fontos az őszinteség, mint érték. A két legkiemeltebb erény a megbízhatóság és a szavahihetőség volt. De kérdjük mi, hogyan lehet valaki megbízható, ha nem őszinte? Miképpen hihetünk valakinek, ha nem szavahihető?

Felelősséget vállalni a (megválogatott) szavainkért!

A valóság elferdítése, az igazság ki nem mondása, a megfelelési kényszerrel járó hazudozás, a viták elkerüléséért való (el)hallgatások korát éljük. Ne higgye senki, hogy sumákolással, ködösítésekkel, a hiányosságok elkendőzésével előrébb lehet jutni! Ez talán az egyik legnagyobb hazugság (!), amivel saját magát áltathatja az ember. Merjünk, tudjunk, akarjunk őszinték lenni! Felelősséget vállalni a szavainkért! Az őszinteség felszabadít! Az elején oly kényelmes álarcot viselni, de idővel egyre nagyobb súlya lesz! Egyre vastagabb kérget növeszt, és elfed, elsorvaszt minket.

Első lépés: ne hazudjunk magunknak!

Legyünk férfiasan bátrak! Először magunkkal szemben gyakoroljuk ezt az erényt! Őszintén nézzünk szembe hiányosságainkkal, hibáinkkal, ki nem mondott szavainkkal, mert csakis ezek felismerésével tudunk javítani magunkon, s majd építkezni! Őszinteség. Felismerés. Javítás. Építés.

Ne csak merjünk, TUDJUNK is őszintén viselkedni! Az értelmesen, nem sértően megfogalmazott igaz szavak befogadhatóbbak. Indítsunk szelíden, de határozottan! Olykor a nyers őszinteség is célba ér, de bölcsen kell használni, mert nem mindig hasznos, építő, mindinkább romboló, taszító.

Ha a kihívás, azaz a 21 nap alatt őszintén viszonyulunk magunkhoz, másokhoz, ezen erény felszabadító erején kívül megtapasztaljuk azt is, milyen hamis, káros jellemzőket szorít majd a háttérbe, számol le azokkal, és milyen nemes tulajdonságokat hoz a felszínre. Hiszen aki őszinte, nem tesz olyat, ami miatt szégyenkeznie kellene, ha vallomásra kerülne a sor. A többi erény, illetve azok gyakorlása az őszinteség velejárói, hisz a mérce bennünk van, csak jó mélyre temettük, amikor felvettük a magunk álarcát.

A kihívásról

A Merjünk, tudjunk és akarjunk őszinték lenni! című 21 napos kihívás keretében a Facebook-oldalunkon időnként a fókuszba állított erénnyel kapcsolatban felteszünk egy kérdést. Arra leszünk kíváncsiak, hogyan reagáltatok/reagálnátok különböző élethelyzetekben.

(…)

 

Sok sikert, hajrá!

(Fotók: simonwijers via pixabay.comymcarussia via pixabay.com)

Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás