2017. 04. 24.

15 tanács egy nagypapától

Egy férfi saját élményein alapuló jótanácsokat tartalmazó listát hagyott hátra unokái számára, üzenete azonban mindenkit megérint.

James Flanagan, lánya tanácsára, levelet írt unokáinak, amit majd nagykorúságuk elérésekor olvashatnak el. Szerzőjének halála után a lista közösségi hálókon keresztül mindenfelé eljutott, már többmillióan olvasták.

hirdetés

„Drága Ryan, Conor, Brendan, Charlie és Mary Catherine!

Az én bölcs és megfontolt lányom, Rachel ragaszkodott hozzá, hogy írjak nektek néhány tanácsot, azok alapján, amiket az élettől tanultam. Az írást 2012.április 8-án kezdem, hetvenkettedik születésnapom előestéjén.

  1. Isten csodálatos ajándékai vagytok, számunkra éppúgy, mint a világ számára. Ezt ne feledjétek, főleg a nehéz pillanatokban!
  2. Semmitől és senkitől ne féljetek, amikor arról van szó, hogy a saját életeteket élhessétek. Kövessétek álmaitokat és reményeiteket, nem számít, ha azok mások szerint elérhetetlenek. Nagyon sokan nem azt teszik, amit szeretnének, vagy amit tenniük kellene, attól való félelmükben, hogy mások mit szólnak hozzá. Kerüljétek a pesszimistákat! A legrosszabb az, amikor visszatekintgetve azt mondogatod: „ezt kellett volna tennem, azt kellett volna tennem.” Kockáztassatok, hibázzatok!
  3. Minden ember egyforma! Némelyek szép ruhákat hordanak, (ideig-óráig tartó) rangjuk, hatalmuk van, és azt akarják, hogy mások fölött állóknak tartsátok őket. Ne ijedjetek meg! Ezeknek az embereknek ugyanolyan kétségeik, félelmeik és reményeik vannak, mint nektek. Esznek, isznak és alszanak, mint ti. Kérdőjelezzétek meg a tekintélyt, de legyetek óvatosak, hogyan teszitek!
  4. Készítsetek egy listát arról, amit szeretnétek megtenni: utazások, tanulmányok, nyelvtanulás, közeli ismeretség valakivel… Legyen hosszú ez a lista, és minden évben valósítsatok meg belőle néhányat. Ne halasszátok másnapra (vagy a következő hétre, évre). Így lehetővé teszitek, hogy a dolgok megvalósulhassanak. A mostani a legjobb pillanat nekilátni egy terv megvalósításának.
  5. Legyetek kedvesek és segítsétek a hozzátartozóitokat, különösen a elesetteket és a gyerekeket. Mindenkinek vannak nehéz időszakai és szükség lehet a segítségetekre.
  6. Olvassatok el annyi könyvet, amennyit csak lehet. A könyvek hihetetlen sok öröm, bölcsesség és ötlet forrásai. Nem kell hozzájuk sem elem, sem hálózat, bárhová magatokkal vihetitek őket.
  7. Legyetek őszinték!
  8.  Állandóan utazzatok, főleg, amíg fiatalok vagytok. Ne várjatok arra, hogy „elég” pénzetek legyen, ne várjátok a „megfelelő” pillanatot, mert olyan sohasem lesz. Csináltassatok útlevelet most!
  9. Az alapján válasszatok szakmát, amit szerettek csinálni. Persze, lesznek nehézségek, de dolgozni csak örömmel lehet. Vigyázzatok, hogy ne csak a pénz miatt válasszatok foglalkozást, az megbénítja a lelketeket.
  10. Ne kiabáljatok! Nem értek el vele semmit és ártotok vele magatoknak és a körülöttetek élőknek is. Akárhányszor kiabáltam, mindig kudarc lett a vége.
  11. Mindig tartsátok be a gyerekeknek tett ígéreteiteket! Ne mondjátok, hogy „majd meglátjuk”, amikor nemet akartok mondani. A gyerekek az őszinteséget várják!
  12. Soha ne mondjátok valakinek, hogy szeretitek, ha nem igaz.
  13. Éljetek összhangban a természettel, éljetek a szabad levegőn, kiránduljatok az erdőben, a hegyekben, a tengernél, a sivatagban… Ez fontos a lelketeknek.
  14. Öleljétek meg azokat, akiket szerettek. Mondjátok el nekik, milyen sokat jelentenek számotokra, ne várjátok meg, míg túl késő lesz!
  15. Legyetek hálásak!

Forrás: Aleteia 

Borítókép: Writing list
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás