2022. 05. 03.

10 dolog, amelyekből tudhatod, hogy túl sokat használod a közösségi médiát

A közösségi média a generációnk egyik legjelentősebb technológiai innovációja. Lehetővé teszi, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk egymással, mélyítsük a barátságainkat, intenzívebbé tegyük a kommunikációt, na és persze közölni tudjuk a nagyvilággal, hogy mit ettünk ebédre. De ahogy az élet más területein, úgy itt is igaz, hogy jóból is megárt a sok. 

Íme néhány dolog, ami ráébreszthet, hogy túl sok időt töltöttél a közösségi médiával és itt lenne az ideje egy kis digitális detoxnak.

  1. Ha lenne egy szabad perced, azt is görgetéssel töltöd

Tégy magadnak egy szívességet, és csak kapcsold ki a netet időnként. Nem kell minden szabad perced lehetőségnek tekinteni, hogy megnézd egy barátod nyaralós képeit. Néha vannak fontosabb dolgok is – például egy ima napközben.

  1. Néha azon kapod magad, hogy olyan emberek fotóit böngészed, akiket nem is ismersz

Mindannyiunknak volt már része ilyenben. Egy barátunk barátján vagy egy random kommenten keresztül eljutunk egy profilra, és hirtelen azon vesszük észre magunkat, hogy egy teljes idegen ember képeit nézegetjük.  Bár ez ma már teljesen átlagos, be kell ismerni, egy kicsit furcsa is.

  1. Gyakran túlfűtött vitákba keveredsz politikáról, vallásról vagy épp egy most látott filmről

Megvitatni olyan témákat, amelyek iránt lelkesedsz, nem rossz dolog. De bárki, aki ezt Facebookon tette már meg, elmondhatja neked, a közösségi oldalak nem mindig a legjobb helyek arra, hogy az ellentétes nézőpontok találkozzanak.

  1. Mostanában többet beszélgetsz a közösségi médiában, mint személyesen

A közösségi médiának mélyítenie kéne a valós kapcsolataidat, nem helyettesíteni azokat.

  1. Több olyan „barátod” van Facebookon, akivel még soha nem találkoztál és valószínűleg nem is fogsz

Nem mindig egyértelmű, hogyan lettetek ismerősök a lakótársad barátjának a menyasszonyának az anyukájával, de ezek időnként megtörténnek. Ha sok olyan „barátod” van Facebookon, akivel még csak nem is beszéltél és valószínűleg nem is fogsz, akkor valószínűleg túl sokat vagy online.

  1. Megenni egy gondosan összerakott ételt csak a második legjobb dolog – az első, hogy képet töltesz fel róla

Valójában hányan kíváncsiak arra az Instagramon, ki mit evett?

  1. Most többet tudsz a volt gimis osztálytársadról, mint amikor ténylegesen osztálytársak voltatok

A közösségi média egy remek mód arra, hogy kapcsolatot tarts a barátaiddal és családtagjaiddal. De ha most többet tudsz a volt osztálytársadról, akivel 15 éve nem beszéltél, mint akkor, amikor valóban egy osztályba jártatok, akkor…nos, egy kicsit túl sok időt töltesz online.

  1. Véletlenül lájkolsz egy random kommentet, amikor lefelé görgetsz – és nem is egyszer

Egyszer véletlenül lájkoltam egy barátom párjának a nem túl kedvező egészségügyi fejleményeiről szóló posztját, és ezt akkor nem is vettem észre, csak később, mikor a többiek elkezdtek kommentelni arról, milyen gonosz vagyok. A hibámat egy ébresztőnek tekintettem, hogy ideje lejönnöm egy darabig a közösségi médiáról.

  1. Amikor a barátod életét nézve letargiába esel és azon gondolkodsz, neked miért nem sikerül semmi

Ha depressziósnak érzed magad, amikor egy barátod eljegyzését/ megszületett gyermekét/ új munkáját/ új autóját nézed, és összehasonlítod az ő sikereit a saját életed sikertelenségeivel, akkor ideje szünetet tartanod. Az összehasonlítgatás az egyik legegészségtelenebb szokásunk.

  1. Ráébredsz, hogy azért posztolsz, hogy féltékennyé tedd az ismerőseid

Fontos, hogy tudd a különbséget aközött, hogy megosztod az életed jó híreit a barátaiddal, és aközött, hogy az eredményeiddel dicsekszel és azt mutatod kifelé, hogy a te életed remekül halad.

 

Forrás: Relevant Magazine 

Borítókép - Fotó: Rawpixelimages | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás