2016. 12. 01.

Mission possible! – 8 tanács Neked, ha nehéz Istenről beszélned másoknak

Voltál már úgy, hogy egy barátodnak szerettél volna Istenről beszélni, de nem voltál elég bátor hozzá? Vagy épp ötleted sem volt, hogy hogyan kezdj hozzá? Van olyan ismerősöd, aki tényként kezeli, hogy Isten márpedig nincsen, és még gúnyolódik is a keresztényeken? Akkor ez a blog Neked szól.

Evangelizálni nehéz. Mindig csodáltam azokat az embereket, akik a legnagyobb természetességgel beszélnek Istenről másoknak, és szépen lassan bevonják őket a keresztény életbe. Nekem ez sose ment. Talán ez is egy adottság (=kegyelem). Én azokhoz tudok könnyen szólni, azoknak előadni, akik már találkoztak Istennel, és segíteni tudok nekik a lelki fejlődésben. De mindig is vágytam rá, hogy azok az ismerőseim is megtapasztalhassák azt a hatalmas szeretetet, szabadságot és békességet, amit az Istennel való kapcsolat jelent, akik nem ismerik Istent, vagy nem ismerték még meg igazán.

Most összeírtam 8 pontban a számomra legfontosabb alapszabályokat, amelyek az evangelizálással kapcsolatban talán Neked is segíthetnek.

***

1. Hallgass!

Próbáld megismerni és megérteni a másikat: a hátterét, a bizonytalanságának okát, az érzéseit. Lehet, hogy még sose hallott igazán Istenről és a kereszténységről. Lehet, hogy volt egy csomó rossz tapasztalata vallásosokkal. Vagy szkeptikus, és minden információja az egyházról a mainstream médiából van… Engedd, hogy hadd beszéljen, hadd mesélje el Neked őszintén, hogy mi van benne. Ne próbáld lenyomni a torkán a kereszténységet és a megváltás evangéliumát, főleg ne vallási érveléssel, mert a végén csak egy újabb rossz tapasztalattal távozik. Te pedig hallgass figyelmesen és keresd a kapcsolódási pontokat.

Beszélgettem egyszer egy lánnyal, aki előbb-utóbb elmondta, hogy az a legnagyobb félelme, hogy boldogtalan lesz. Egy srác szerette az életét és alapvetően boldognak tűnt, de nem találta a békéjét. Más azt érezte, hogy valami hiányzik az életéből. Olyannal is találkoztam, aki azt mondta, hogy ő igazából szeretne hinni! Ezek mind egy jó beszélgetés alapjai lehetnek.

2. Keltsd fel az érdeklődését!

Ne megtéríteni akard, csak beszélgess vele. Mesélj neki Istenről, lehet, hogy másképpen nem is hallana Róla! Balicza Iván írta az egyik prédikációjában, hogy „a keresés minden embernél azzal kezdődik, hogy hall Istenről”. Pál apostol pedig azt írja a Római levélben, hogy „a hit hallásból van”. Meséld el, hogy a te életedben hogyan van jelen Isten, hogy hogyan változtatta meg azt! Keltsd fel az érdeklődését!

3. Tegyél tanúságot!

A személyes tapasztalataidról beszélj. Sokszor előfordul, hogy felhoznak kényes, nehéz igehelyeket, és ezekkel próbálnak érvelni mellett, hogy Isten nem is létezik vagy épp gonosz és nem érdeklik az emberek. Hallgasd meg ezeket, de ne menj bele hosszas vitákba. Sokkal hitelesebb, ha a saját tapasztalataidról beszélsz! Így a másik láthatja, hogy minden bizonnyal sokkal többről van itt szó, mint amit az eddigi hiányos és félreérthető tudása alapján gondolt.

4. Legyen egyértelmű, hogy keresztény vagy!

Ne titkold, hogy keresztény vagy. Jézus mondta, hogy „úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat!” Állj ki az elveid mellett a hétköznapi helyzetekben, legyél figyelmes, szeretetteljes, kedves, derűs és tisztességes! Lássák rajtad, hogy más vagy!

És abban, hogy egyértelművé váljék, hogy keresztény vagy, már olyan apróságok is számítanak, hogy imádkozol étkezés előtt, hogy keresztet vetsz, vagy hogy nem titkolod, hogy templomba jársz.

5. Legyél türelmes!

Ne akarj túl sokat egyszerre. Hagyd, hogy átgondolja, amikről beszélgettetek; hagyd, hogy aludjon rá egyet-kettőt. Beszéljetek más témákról is. Lássa, hogy te is normális ember vagy, csak rátaláltál valami igazán különlegesre. Hozd fel a témát újra és újra, hallgass és mesélj. Ha már igazi érdeklődést mutat, hívd el magaddal templomba, közösségi alkalomra, imaestre vagy evangelizációra, hogy megtehesse a következő lépést! Akkor fog átszakadni minden gát benne, ha személyesen találkozik Istennel.

6. Imádkozz érte!

Vidd Isten elé imában, imádkozz a megtéréséért, nyitott szívért és azért, hogy megtapasztalhassa Isten mindent megváltoztató szeretetét. Imádkozz a sebeiért, amiknek be kell gyógyulniuk. Ez sokat fog segíteni neki is, ráadásul a szolgálat téged is Isten közelében tart.

7. Tegyél a tűzre!

„Akkor tudsz tüzet gyújtani, ha te is lángolsz.” Ha te is csak „megszokásból” vagy keresztény, vagy nem vagy igazán kapcsolatban Istennel, hogyan akarsz mást Hozzá vezetni? Imádkozz, olvasd a Bibliát, beszélgess Istennel. Építsd a saját kapcsolatodat Vele.

És műveld magad! Járj utána a dolgoknak, ismerd meg Jézus és az egyház tanítását, hogy hiteles választ tudj adni a felmerülő kérdésekre.

8. Ne félj!

Légy elég bátor belekezdeni! Jézus utolsó szavaiban azt mondta: „Tegyetek tanítvánnyá minden népet!” Ráadásul így folytatta: „és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Ne félj Jézus parancsát követni, ne félj kilépni a komfortzónádból. Megmentheted a másik ember életét!

***

Úgy tapasztalom, hogy ezek az alapszabályok nagyon jó alapot adnak az evangelizációnak, és nem is nehezek. Talán mások, más módszerekkel sokkal gyorsabbak és eredményesebbek, de az az igazán fontos, hogy a magad útján, a magad módján, a talentumaidhoz mérten szolgáld a legjobban Istent.

Végezetül szeretnélek megkérni, hogy ha van ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatod – akár Te segítettél valaki másnak rátalálni Istenre, akár Téged vezetett valaki Hozzá, – írd le ide kommentben. Nagyon kíváncsi vagyok! Tanuljunk egymástól, segítsünk egymásnak!

Herényi Márk Barnabás

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Herényi Márk Barnabás
hirdetés

4 hozzászólás

  • Válasz Fekete lászló 2016. 12. 02. 00:28

    Kedves Barna, 61 éves vagyok, építész, a Műegyetemen végeztem, hat gyereket neveltem föl, meg nap mint nap nagyjából úgy élek, ahogy leírod, ezért aztán blogod címe igazán fölkeltette érdeklődésem. És igen, ezek fontos dolgok, amiket pontokba szedtél, azokkal kapcsolatban, akiknek ez új. Én viszont a gondot ma sokkal inkább abban látom, hogy egyre többen vannak, akik a hagyományos értelemben vett „keresztény nevelést” megkapják, de nap mint nap szembesülnek annak farizeusi voltával, ezért föladják, elfordulnak. Velük hogy tovább? Mert az meggyőződésem, h. nem az ő hibájuk, meggyőződésem, hogy nem az útfélre vetett mag esete áll fönn…

    • Válasz Herényi Márk Barnabás 2016. 12. 02. 00:53

      Kedves László, köszönöm a hozzászólásodat. Sajnos valóban úgy van, ahogy írod. Egyre többen vannak, és talán hozzájuk nehezebb is „újra” eljutni. Ennek ellenére láttam ilyen fiatalokat a szívük mélyéből megtérni. A kulcsmomentum minden esetben az volt, amikor személyesen élték át Isten közelségét, az első igazi istenélményük mindent megváltoztatott.

      Az igazi kérdés talán az, hogy hogyan lehet ezekben az emberekben újra feléleszteni a nyitottságot a kereszténység és Isten iránt? Hogyan lehet azokat a kialakult gátakat és ellenérzéseket lebontani? A legjobb az lenne, ha ezek ki sem alakulnának, és ebben mindannyiunknak nagy a felelőssége. De nagyon sokszor kialakulnak.

      Úgy gondolom, hogy a fenti pontok talán mégis segíthetnek az ilyen esetekben is. Az az élmény, hogy valaki élő és tüzes hittel beszél Istenről; valami egészen új és eddig nem látott módon van kapcsolatban Vele, lehet hatással a kiábrándultakra is. Talán. De igazán jó a kérdésfelvetés.

  • Válasz Latyák Dorka 2016. 12. 02. 17:14

    Fekete Laszlo, számomra eszméletlen, hogy egy feltehetően mérnők ember, aki mindent tényekkel, számokkal, kísérletekkel bizonyít, hogyan képes elhinni egy akkora maszlagot, mint a Biblia, és annak „tanítása”.

  • Válasz ZoliTesó 2016. 12. 03. 15:35

    Dorka! Megnézel egy jó filmet…majd örömmel újságolod a Barátaidnak, hogy az Neked mekkora élmény volt. A film egészen Rólad szólt, meg is könnyeztél jó néhány jelenetet, s mindenkit csak biztatsz, hogy nézze meg, mert ezt nem hagyhatja ki. Vagy olvastál egy jó könyvet, ugyanez az érzés…
    A Biblia, az Istenben való hit hasonló. Aki találkozott az Istennel, az nem kételkedik a Szentírás szavaiban. Onnantól kezdve be nem áll a szám, csak Róla beszélek. Nekem nem „maszlag”. Számomra az az „eszméletlen”, ahogyan Isten vezet embereket, ahogyan olyan helyzeteket is felülír, amit emberileg el sem tudnánk képzelni. Ha keresed Őt, akkor megtalál Téged. Ez csak a Te döntésed.