2016. 10. 07.

Lehet, hogy te is félsz a mennyországtól? – Mit tervezel csinálni örökké?

John Steinbeck Édentől keletre című regényében olvashatjuk egy hívő, dolgos farmerfeleség gondolatait a mennyországról.

Epekedve gondolt a mennyországra, mint olyan helyre, ahol a ruhák nem piszkolódnak be, és az ételt nem kell megfőzni, tányért se kell mosogatni. Persze, úgy diszkréten akadt egy és más a mennyországban is, amit nem tudott egészen helyeselni. Túl sok volt az éneklés, és Liza nem látta be, hogy még a kiválasztottak is hogyan bírják el hosszú ideig a mennyei lustaságot és semmittevést, amit a vallás ígér, de majd csak talál magának valami munkát odafenn is. Feltétlenül akad majd valami időtöltés – néhány felhő, amely stoppolásra szorul, egy-egy fáradt angyalszárny, amit gyógyító kenőccsel kell dörzsölgetni. A palástok gallérját is ki kell talán fordítani néha, és ha közelebbről megnézzük, Liza sehogyan sem  akarta elhinni, hogy ne férne rá egy kis takarítás a mennyre is, valamelyik kuckóban csak összegyűlik a pókháló, amit le kell verni rongyba csavart seprűvel.

Aranyos gondolat, hogy a mennyben is akadna az ittenihez hasonló feladat, a részletet olvasva megmosolyogjuk, ám érdemes elgondolkodni rajta. Talán én is annyira belefeledkezem ebbe a – most hosszúnak tűnő – átmeneti életbe, hogy azt képzelem az örökkévaló is ehhez fog hasonlítani, ahelyett, hogy engedném Istennek, hogy ez a halandó életem hasonlítson a majdanira.

Az Úr örökké velünk akar lenni, a mennyben olyan közelséget élhetünk majd át Vele, amit most még nem tudunk felfogni, ám személyes imaéletünkben egyre többet megtapasztalhatunk belőle.

Az esküvőm előtt két hónappal körbenéztem a szobámon, és hirtelen elhatároztam, hogy átrendezem. Lelkesen tervezgetni kezdtem, hova kerül az ágy, az asztal, az apróságok. Aztán megnyugodtam. Mosolyogtam magamon, hiszen rájöttem, hogy már csak két hónapot töltök itt, nem ezzel a szobával kellene foglalkoznom, hanem a költözéssel.

Mi lesz, ha lejár a földi jegyességünk, és Isten megkérdez, miért az itteni szobámmal voltam elfoglalva ahelyett, hogy az esküvőmre készültem volna, arra az ünnepre, amikor az Örök Hazába költözöm Hozzá?

Blog Kunszabó Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Locher Anna 2016. 10. 08. 20:28

    Reménykedek, ott hogy mosogatni nem kell majd.