2016. 12. 25.

Kifaggattuk az Apa-Fia íróját [Apa-Fia 12. rész]

Néha jól esik megállni, és visszanézni, mi a helyzet. Egy kedves riporter-újságíró barátomat kértem meg, hogy készítsem velem egy interjút. Olvassatok rólam, külső szemszögből. AFB 12. rész

Beírtad már a google-be hogy apafiablog?
Igen.

És mit dobott ki?
Van az a  képregény az apafiáról.

Mi a véleményed róla?
Nem nagyon néztem bele, mert nem arról szól, amit nekem az apa-fiaság jelent.

De mégis, ez az első találat. Mennyire reális az a kép amit bemutat? Ez nem általános szerinted? (Egy agresszív apáról és egy félénk fiúról szól. Három kép, és a vége mindig az hogy az apa lebarmolja a fiút.) 
Én ennyire nem vetettem magam bele ebbe a blogba, csak láttam, hogy ilyen rajzok vannak fent. Nem is tudtam értelmezni, viszonylag gyorsan elkattintottam. Talán úgy, ahogy az én AFB-m is, ez is egy önkifejezési forma. Hogy ez a másik blog mennyire saját történésekből merít, azt nem tudom, de érdekes, konstans így  ábrázolni egy apa-fia kapcsolatot.

A tiéd talán ennek az ellenpólusa? Olvastál más apa-fia blogokat, amik nem csak a poénra hegyezik ki a tartalmat?
Amikor elkezdtem augusztus elején, arra gondoltam -mint minden új ötletemnél-, hogy ez nagyon egyedülálló lesz. Barátaim küldtek egy-két apa-fia blogot, hogy nézd más is ír ilyet. Később kiderült, hogy újságírók is írtak apaságukról könyvet. Én ezekbe nem olvastam bele, mert nem akartam direkt, vagy pont nem direkt ugyanarról vagy másról írni. Megtartottam a saját gondolataimat, és nem hagytam ezek által befolyásolni. Tudom, hogy vannak más apa-fia blogok, de ezeket direkt nem olvasom.

Említetted, hogy újságírók is írtak apaságról könyvet. Ez trendi manapság szerinted?
Amióta elkezdtem foglalkozni ezzel, azóta egyre több ilyet látok magam körül. Nyár végén indult az Apa magazin, a 444.hu-n is készített egy videot az egyik apuka…
Mindig van, amit felkap a média vagy a társadalom.

Van aki ezen a témán keresztül értéket közvetít, van aki csak terméket, „brand-et” szeretne eladni. Az egyik tovább él, a másik rövidebb ideig. Ezt eldönti a társadalom.

Te a blogodat milyen műfajba sorolnád be? Túl azon hogy blog, mert vannak nagyon intim részek (bár név nélkül), amelyek már a napló felé húznak. (Írtad az első bejegyzésedben is, hogy naplót is írsz / írtál magadnak.) Ugyanakkor van egy lelki oldala is, ami a lelki utadhoz köthető. Talán a harmadik vonal a segítő könyvek tematikája: Én bele estem ebbe a hibába; ez és ez nehézség, ne aggódj, ha neked is.
Melyik? Egyik sem? Mindegyik?
Jó, hogy így összefoglaltad, mert én még nem reflektáltam ilyen téren a saját írásaimra. Bár gondoltam előzetesen, hogy fogom valamelyest címkézni a bejegyzéseket. Talán mindegyik együttesen. Mert ez tényleg rólunk szól, apa-fiáról, és a feleségemről.

Nem véletlen, hogy a 777-en íródik, amely keresztény értékrendet képvisel fiatalok felé.

Ezért is érzik itt jól magukat a lelkiségi részek, amik engem megérintettek az apaságomból. Vannak hétköznapi praktikus részek, és a nehéz helyzetek is elő-előkerülnek. Ebből áll össze a sorozat.

Van-e meghatározott tematikája, íve az AFB blognak? Először kronologikusan íródtak az első részek, aztán -újságírói fordulattal élve- arról írsz ami az utcán hever. Ahogy a gyerkőc, vagy ahogyan ti belekeveredtek egy-egy helyzetbe, azoknak a tanulságát írod meg…

…ez így van. Az AFB egy életblog.

Akkor az „életblog” a műfaja is?
Igen, ez egy e-napló, ami a mi történéseinket jeleníti meg. Nincs előre meghatározott téma. Ahogy írom az aktuális részt, úgy jönnek elő a további epizód foszlányok…

…szóviccek…
…igen, azok is, nem is kevés. Például az első cím végén az Abba szó nagyon kevés embernek esett le…

Tehát, ha összejön egy adagnyi részlet, abból alkotok egy bejegyzést. Mindig van 2-3 csomag, ami feladásra vár.

Nem félsz attól, hogy az AFB anonimitásod miatt semmilyen lesz? Azáltal, hogy nincs egy arc mögötte, amihez az olvasó tudná kötni a sztorikat, távolság nyílik az olvasó és közted, hiszen direkt írsz mongrammal!
Én a blogban vállalom magamat. Mielőtt kiposztolom, feleségem is elolvassa. Ő segít abban, hogy őszinte és reális maradjon az AFB.
A névnélküliségnek két indoka van. Az egyik, hogy ne engem kövessenek, hanem a történetet, ami kettőnkkel, vagy a családunkban történik. Ne a személyem miatt olvassák. Nem hiszem, hogy ha jobban megszemélyesíteném magam, többet érne lelkileg az olvasóknak.

A 777-nél látható, hogy Hodász, vagy Bese Gergő, vagy Martí Zoli cikkeit vadásszák az olvasók, témától függetlenül személyiségük miatt. Gondolkozol azon, hogy feladod az anonimitást?
Valóban vannak nálam kedveltebb írók. De itt jön a második indok.

Én konkrét témáról írok, az apa-fia kapcsolatomról. Ez nem az én sztorim, hanem a családomé.

Ha Ifa (Hodász András) ír magáról, vagy egy lelki témában fejti ki gondolatait, akkor (legalább) magával megbeszéli, hogy mit ír le, vagy sem. (Gondolom én.) Nálunk az AFB, egy közös döntés: a feleségemé és az enyém…
És még egy: nem csak mi vagyunk anonim, hanem a barátaink, szülésznőnk, stb. akik a történetekben megjelennek. Azt hiszem ez így korrekt.
Ha már közös döntés, feleséged mit szól az AFB-hez, hogy kiteregeted a családi szennyest?

Nem a szennyest teregetem ki, hanem az egész életünket! 🙂

Sokkal jobb!
Sokkal jobb valóban, így teljes az egész. Viccet félre téve, egyes részeket írok meg, de azokat a valós mélységében. Minden élesítés előtt, feleségemnek joga van elolvasni. Nem a hogyan-ba tesz észrevételt, hanem a témákba.

…Papucs…
Hehe, igazából eddig csak egy téma került le a napirendről, ez  „a tűz újjáélesztése szülés után.”
Visszatérve: mivel Ő olvashatja el először a részeket, ez neki egy személyes vallomás egyben. Tőlem – neki.

Egyes részek Feleségemet is megérintették épp ezért, mert tipikus férfiként szóban kevésbé mondom el ezeket Neki (is).

AFB LGNeked melyik a kedvenc részed?
A szülés rész – egyértelmű. Persze az első is, amikor megtudtuk, hogy szülők leszünk. És a legviccesebb rész, amikor a Fiam meséli el, hogy mit tanultam tőle. Érdekes ezt olvasták eddig a legkevesebben.

Milyen visszajelzések érkeztek?
Martí Zoli főszerkesztő dobott még át az elején 1-2 név nélküli e-mail köszönetet. Jól esett. Illetve amikor 3 hétnél nagyobb volt a szünet két rész között, akkor is írtak, hogy folytatódik-e?

Volt aki felismert?
A múlt héten futottam össze valakivel a villamoson, és mondta, hogy milyen jó, hogy írom az AFB-t. Feleségem legjobb barátnője ismert még föl minket a blog alapján ő már az első rész után. 🙂 Néha játszom ezzel, ki mikor fogja felfedezni.

A szüleink sem vették még észre, pedig ismerik a 777-et. Nekik ez lesz a karácsonyi ajándék.

Hova tud kifutni az AFB? A gyerek 18 éves koráig, vagy a végtelenségig?
Jelenleg hárman vagyunk a családban.

Jöhet még új családtag, tehát bővülhet a kép, a variációk száma Isten kegyelmében van. 🙂

Lehet írni a családunk fejlődő dinamikájáról. Most relatíve nyugodtabb helyen dolgozom, ez is segít, meg az is, hogy nem megrendelésre, hanem önként írok.
Egy évet vállaltam előre, aztán meglátjuk, van-e még bennem megosztani való.

UI: Ha a Kedves Olvasóban van kérdés a témában, írja meg a  info@777blog.hu e-mail címre, és lehetőség szerint belevesszük az AFB-be.

Borítókép - Fotó: AFB LG
Advent Apa - Fia Blog Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás