2017. 03. 19.

5 felfedezés a gyermeki Istenhitről [APA-FIA 16. RÉSZ]

Ha az ember olvas gyerekneveléssel kapcsolatos könyveket, akkor abban mindenre választ kap. (Ha…, na jó egyet most én is olvasok.) Mikortól adjunk neki tejterméket? Mikorra kell megdupláznia a súlyát? Meddig etessük anyatejjel? Hogyan jutalmazzuk? … Viszont még nem találtam olyan könyvet*, amely a hitre való nevelésre ad útmutatás. Te mikor kezdenéd el hitre nevelni a elsőszülött fiad? [AFB 16. rész]

Hogyan és mikor?

Nos, három másodperces gondolkodás után, mielőtt még András atya megmondhatná a tutit a KV-ban, mindenkinek meg van a válasz: azonnal. És ez a jó válasz. Így első utunk a kórházból nekünk is a templomunkba vezetett, zárva volt.
Na de hogyan, mivel vessük el a hit magvait gyermekünkben? Ez ugye már kacifántosabb! Máig meg van bennem az a pillanat, amikor Fiunkat először vittük el a Szentmisére, és mint Család letérdeltünk az Isten házában.

Nagylevegő, kifúj: Huhh Uram, hát itt vagyunk! 

Egy picit még mindig új érzés családként belépni templomba.

Az esti rutin  részévé vált, hogy fürdés és etetés után imádkozunk. Én nem tudok minden imádságra hazaérni, – van amikor külföldön dolgozom, így eléggé lehetetlen – de Feleségemnek hála igen kevésszer marad el. Persze hihetnéd azt, hogy ebből Fiunk csak az éneknek és a pirózásnak örül, de nem. (Bár annak is eléggé.)

 

Lássuk azt a pár dolgot, amit már most érzékel Fiam az imádságból!

1 Van, aki megfoghatatlan

Biztos vagyok benne, hogy érzékeli: Istennel létesítünk kapcsolatot, akit bár nem látunk, de tudjuk, érzékeljük, hogy ott van velünk. Ugyanis, ha ketten vagy hárman az Én nevemben…

2 Erőforrás

Érzékeli, hogy az imában kimondott kérések, hálaadások feltöltenek minket. Nincsenek zavaró tényezők.

Nem szól a rádió, nincs járkálás, ezekkel is érzékeltetjük, hogy itt többről van szó, mint egy szimpla beszélgetésről.

Biztos segít Neki a hangulat keltés is: az éneklés, és a gyertya gyújtás. Talán abból is megtapasztal valamit, hogy a legtöbbször erősebben távozunk mint, ahogy érkeztünk.

3 Közösen kimondott szavak

Amikor Feleségemmel ketten mondunk  egy kötött imát, mindig csendben figyeli ahogyan közösen, egy ritmusban mondjuk ki a szavakat. Érzi, hogy ez most más, mint amikor egymással dumálunk.

4 Láthatatlan kapcsolat a két Fiú között

Ágya fölött ott van a keresztelésre kapott keresztje, és egy ikon az emmauszi tanítványokkal, amit a Nagyszüleitől kapott. Többször van, hogy a kereszt felé fordul és gagyog feléjük, ugyanúgy mint a meseképekhez a másik falon. Hogy milyen kommunikáció zajlik le ilyenkor Isten és közte, csak Ők ketten tudják. Számomra megható.

 

5 Együtt vagyunk, közösséget alkotunk

Az imádság egybe hív minket, legyünk csak hármasban (+Isten) otthon, vagy több százan a templomban. Közösség vesz körül minket.

Legnagyobb élményem ezzel kapcsolatban nemrég történt. Leültünk, énekeltünk, közben meggyújtottuk a gyertyát, majd elkezdtük mondani a Miatyánkot. Feleségemmel egymásba kulcsoltuk kezeinket, erre Fiam “reflexszerűen” fogta és a mi kezünkre rátette  apró kis mancsát.

Egy pillanatra ráérzett, hogy mi is az imádság. Ő is csatlakozott. Gyönyörű volt megélni a családi egységet.

Feleségemmel közösen minden korszakunknak megvolt a maga imája: járós, jegyes, házas. Asszem itt az ideje, hogy írjunk egy családosat… Megyek megkeresem a feleségemet.

 


*Miután megírtam a naplóm, kíváncsiságból belenéztem a KEK-be. És láss csodát, van róla egy mondat: “2226 A szülők részéről a hitre nevelésnek a legzsengébb gyermekkorban meg kell kezdődnie.”

Borítókép - Fotó: 016 01 AFB AFM
Apa - Fia Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás