2017. 01. 14.

3+1 ok, amiért mindig maradj hűséges!

A szexuális forradalomnak kétségtelenül rengeteg negatív hatása van a mai ,„modernnek” nevezett társadalomra, ezek közül is kiemelkedik a hűtlenség kultúrájának elterjedése. A történelem folyamán persze mindig akadtak olyanok, akik „félreléptek”, azonban talán sohasem tűnt ez annyira természetes döntésnek, mint napjainkban.

Pedig a társadalomra nézve kevés veszélyesebb probléma van a hűtlenségnél. Életeket és egész családokat tesz tönkre, generációs problémákat és komplexusokat okozva. Íme három (plusz egy) érv, amely mindig jusson eszedbe, ha elbizonytalanodsz abban, hogy érdemes hűségesnek maradni:

1. Mert fájdalmat okozol a házastársadnak!

A legbanálisabb és legegyszerűbb ellenérv a hűtlenség kapcsán, hogy fájdalmat okozol a társadnak. Ahhoz, hogy valaki megcsalja a párját – bármilyen formában is – döntések sorozatát kell végrehajtania, a kiindulópont pedig legtöbbször a kapcsolatának aktuális hullámvölgye. Ezért rossz válasz, a „ha valami nem működik dobd ki” elv, ahelyett hogy keményen dolgoznánk annak megjavításán. Ha valaki őszintén boldog a párja mellett, akkor könnyebben legyőzi a kísértést, ezért ki kell mondani: hogy a megcsalás két ember hibája és egy ember bűne. Figyelj oda a párodra és a házasságodra, hogy a kísértés messze elkerülhessen benneteket! Azok a párok nagyobb százalékban maradnak együtt a hűtlenség kiderülése után, akik belátják, hogy mindketten hibásak a kialakult helyzetért.

2. Mert nem csak a házastársadat csalod meg!

A család egysége azt jelenti, hogy nem csak a házastársad irányába tartozol hűséggel, hanem a gyerekeid irányába is. Tehát nemcsak a feleségedet vagy a férjedet csalod meg, hanem az egész családodat. Miért akarnál fájdalmat okozni azoknak az embereknek, akiket a legjobban szeretsz? Miért kockáztatnád a legfontosabb kapcsolataidat egy-egy önző és gyorsan múló kaland miatt? Kevés szomorúbb jelenetet tudok elképzelni annál, minthogy valaki megcsalja párját, majd hazamegy és megsimogatja mosolygó gyermekeit és házastársát.

3. Mert megszeged az Istennek tett esküdet!

A házasságkötéskor a következőt fogadja meg a menyasszony/vőlegény: Én….. esküszöm az élő Isten előtt, [……]Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele tűrök, vele szenvedek, vele szentül élek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig, vagy holtáig hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője leszek. Isten engem úgy segítsen!

Ebben az esküben kétszer is szerepel a hű/hűség kifejezés. A templomban esküt teszel Istennek, hogy a házastársadat soha nem fogod megcsalni. Isten számára kevés dologgal lehet nagyobb fájdalmat okozni, minthogy a neki tett esküt megszeged. Rengeteg szeretetet és áldást kapsz tőle, sőt az egész életedet Neki köszönheted, már csak az iránta érzett hálád miatt is légy mindig bölcs a nehéz helyzetekben!

3+1. Mert a lelkiismereted nem fog békén hagyni

Számtalan olyan ismerősöm van sajnos, aki megcsalta már a házastársát. A legtöbben közülük úgy próbálnak viselkedni, mintha ez semmilyen lelki problémát nem okozna nekik. Hencegve mesélik el néha kalandjaikat, és amikor én ezt a három érvet elmondom nekik, akkor hirtelen idegesek és feszültek lesznek. Amikor belegondolnak abba, hogy igazából mit is művelnek, nagyon zavarttá válnak. Mert habár Isten szabad akaratot adott, de mellé csatolt lelkiismeretet is, amelyet bizony nem lehet hosszútávon elhallgattatni.

És látom azokat az ismerőseimet, barátaimat, akik megtehették volna, hogy megcsalják társukat, de erősek maradtak és legyőzték a kísértést. Ők boldogan és büszkén állhatnak a házastársuk, a gyerekük és egyáltalán nem utolsósorban Isten elé! Legyenek ők a példaképek!

Martí Zoltán

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Martí Zoltán Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Mónika 2017. 01. 16. 05:49

    „nem csak a házastársad irányába tartozol hűséggel, hanem a gyerekeid irányába is” – meg a szüleid irányába, meg a testvéreid irányába, meg a keresztszüleid és -gyermekeid irányába, meg a bérmaszüleid és -gyermekeid irányába, meg az összes rokonod irányába, a barátaid és ismerőseid irányába, az összes katolikus testvéred irányába, az összes keresztény irányába és minden valaha élt és majd csak ezután megszületendő ember irányába. Érdemes végiggondolni, hogy az ő hétköznapjaikat, ünnepnapjaikat, egész életüket, világlátásukat, családba, egyházba, Istenbe vetett hitüket hogyan befolyásolná, ha hűtlen lennél.