2017. 03. 26.

10 alapszabály, ha javítani szeretnél az emberi kapcsolataidon

Van 10 olyan alapvető szabály, amelyekre ha tudatosan figyelsz, sokat javíthatnak az emberi kapcsolataidon.

1. Tanulj meg jelen lenni!

Manapság egyre több ismerősünk van, de egyre kevesebb mély emberi kapcsolatunk; és ennek az egyik legjellemzőbb oka, az, hogy nem tudunk jelen lenni. Vacsorázol a családoddal, vagy épp a barátaiddal sörözöl – a telefonod biztosan a kezed ügyében van… Minden ismerősünkre van egy kis időnk, de senkire nincsen annyi, amennyi kellene egy kapcsolat mélyüléséhez. Tanuljunk meg jelen lenni! Kellenek azok a találkozások, vacsorák, sörözések, amikor másik érzi, hogy tényleg rá figyelünk, tényleg kíváncsiak vagyunk arra, hogy kicsoda ő, szeretnénk jobban megismerni, meghallgatni, és hajlandóak vagyunk az időnket és figyelmünket áldozni érte.

2. Ahogy bánsz a másikkal, aszerint alakul

Milyen sokan szenvednek attól, hogy a szüleik sose dicsérték meg, sose fejezték ki irányukba, hogy mennyire szeretik és mennyire fontos nekik! Mindannyiunkra nagy hatással van az, ahogyan mások bánnak velünk. Ha valakinek folyamatosan azt kommunikáljuk, hogy éretlen, ügyetlen, vagy ha csak egyszerűen nem figyelünk rá, nem vesszük komolyan, előbb-utóbb valóban úgy fog magára tekinteni, mint aki érdektelen és értéktelen. Biztassuk, tiszteljük és motiváljuk egymást, tanuljunk meg egymással emberként bánni! Ha megtesszük, hatalmas változások kezdődhetnek el körülöttünk.

3. A kimondott szónak hatása van

A szavak építhetnek is, de iszonyatos rombolásokat is tudnak végezni. Egy-egy vitatkozás, veszekedés alkalmával hajlamosak vagyunk egészen személyes és gyilkos dolgokat mondani egymásnak. De a folyamatos kritizálás is egyre nagyobb feszültséget kelt. Nem is beszélve a pletykálkodásról! Ez az egyik leggyilkosabb tevékenység, amely nagy kárt okoz az emberi közösségeinkben! Jó lenne megtanulni szépen, (verbális?) erőszak nélkül vitatkozni, és nem csak a rossz dolgokat meglátni a másikban, hanem a jókat is. Tanuljunk meg dicsérni! Fejezzük ki egymásnak a szeretetünket, a szánkat használjuk jól!

4. Mindannyian különbözőek vagyunk…

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen élünk át egy-egy helyzetet. Amikor beszélgetünk, vitatkozunk, próbáljuk meg megérteni a másik nézőpontját, a másik érzéseit. Vajon hogyan látja ő az adott helyzetet? Mi eshetett neki rosszul? Miért mérges? Milyen értékeket képvisel? Figyeljünk oda egymásra. Mielőtt válaszolnánk, mondanánk a következő ellenérvünket, hallgassuk meg figyelmesen a másikat. Ha megtanulunk empatikusabbnak lenni, sokkal könnyebben fogjuk tudni megoldani a konfliktusainkat, ráadásul egy-egy vita közös megoldása a kapcsolatot nemhogy rombolhatja, de építheti is.

5. Egyenesség – kevésbé-érzékenység

Hányszor választjuk a kerülőutakat: a megsértődést, az utalgatást; hányszor játsszuk meg, hogy minden rendben, miközben nyomja valami a begyünket a másikkal kapcsolatban! Itt az ideje, hogy elkezdjünk egyenesen és őszintén beszélni egymással, kimondani, ami bennünk van, kerülőutak nélkül. Hagyjuk abba a megsértődgetést, ami az égvilágon semmit nem old meg, csak pusztítja a kapcsolatot! Az őszinteségnek nem kell erőszakosnak lennie, sőt, ha szeretettel tudunk őszinték lenni, folyamatosan azt kommunikálva a másik felé, hogy tiszteljük, és fontos nekünk,  akár néhány perc alatt  megoldhatunk olyan problémákat, amiket eddig napokba, hetekbe telt. De ehhez kell a másik oldal is: próbáljunk meg nem túlérzékenynek lenni. Ha valaki őszintén megmondja a véleményét egy-egy cselekedetünkről, rossz szokásunkról, visszatámadás vagy sértődés helyett inkább gondoljuk át, amit mondott, és ha igaza van, változtassunk. Ha pedig nincs igaza, akkor is megvan az alap egy jó beszélgetéshez.

6. Tanulj meg bocsánatot kérni!

Tegyük félre azt az óriási büszkeséget, amely visszatart bennünket attól, hogy bocsánatot tudjunk kérni. Bocsánatot kérni nem gyengeség, sőt, nagy bátorság és alázat kell hozzá. Olyan jó lenne, ha mindannyian be tudnánk ismerni, ha hibáztunk – akár barátként, párként, vagy szülőként – és őszintén bocsánatot kérni érte!

7. Tanulj a hibáidból!

Figyeld magad: hogyan viselkedsz egy-egy helyzetben? Mik az erősségeid? Mik a gyengeségeid? Mik azok a szituációk, amikre rosszul reagálsz? Hogyan tudnál változtatni ezen? Minden esetből, hibából tanulhatunk, és kell is tanulnunk – egy személyiség egy egész életen át fejlődik, alakul. Tegyünk érte, hogy ez jó irányban történjen.

8. Képezd magad!

Olvass! Nézz TED-eket! Annyira sok jó könyv és előadás szól személyiségtípusokról, kapcsolatfejlesztésről, személyiségfejlesztésről – szinte biztos, hogy néhány ilyen könyv elolvasása után egészen más szemmel fogsz nézni a szeretteidre és önmagadra. Most csak két példa: Ole Hallesby – Személyiségtípusok és Gary Chapman – Egymásra hangolva.

9. Imádkozz a kapcsolataidért!

Isten szereti az egységet. Imádkozz a szüleidért, a testvéreidért, a barátaidért, párodért; vidd a kapcsolataidat, a konfliktusaidat Isten elé: egészen hihetetlen módon tudja rendbe hozni és javítani ezeket. Imádkozz, hogy Isten szemével láthasd őket, és hogy tanítson meg téged úgy szeretni, ahogyan ő szeret.

10. Te szeress előbb

Sokszor nehéz szeretnünk valakit. Vannak, akiknek valamelyik szülője nem vett részt az életében vagy verte őt otthon. Másokat elárult vagy átvert a barátjuk. Vannak olyanok is, akik egy csúnya szakítás után kerültek teljesen a padlóra. Vannak dolgok, amelyeket nehéz megbocsátani, de minden kapcsolat helyrehozatalának ez az első és legfontosabb lépése. Amikor Jézus arról beszélt, hogy „szeressük ellenségeinket, és imádkozzunk azokért, akik átkoznak”, nagyon komoly kihívás elé állított bennünket. Egy kapcsolat nem javul meg csak úgy, magától, tennünk kell érte akkor is, ha ez fájdalommal jár. Akkor is tudnunk kell szeretni, ha semmi szeretetet nem kapunk vissza érte. A szeretet képes megváltoztatni az embereket, és így a kapcsolatainkat is.

***

 A blog végén álljon itt két ok, ami miatt megéri küzdeni a kapcsolatainkért.

  • Egy híres, 75 éve tartó (!) amerikai kutatás szerint az emberi kapcsolataink minősége határozza meg leginkább, hogy boldog és egészséges életet élünk-e.
  • A másik ok egy lassan kétezer éves, még híresebb iratból származik: „Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” (Jn 13,35) Ha jól csináljuk az emberi kapcsolatainkat, Istenről teszünk tanúságot!

Herényi Márk Barnabás

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Herényi Márk Barnabás
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás