Kategória

Blog

Blog, Palásthy István

Tényleg csak öregek vannak a katolikus egyházban?

Hányszor jut eszembe otthoni kis falum vasárnapi miséin ülve, hogy az Egyház mily öreg. És van, hogy feltör belőlem az egészséges rendszerkritika, hogy az egész úgy ahogy van elavult, ma a fiataloknak már több kell! Hogy itt az idő az újításra! Hogy kicsit rázzuk helyére a dolgokat! Hogy kicsit régen volt már az a II. Vatikáni Zsinat… És aztán rögtön el is szontyolodom, mert hiába minden: itt hierarchia van, és az én hangom mit sem ér… Vagy… Hogy is van ez?

Olvass tovább

Kunszabó Zoltán

Öröm a mennyben! – Egy történet az emberkereső Istenről

Az egyik legszörnyűbb tapasztalat, amit az ember szülőként átélhet, ha elveszett a gyerek. Futkosok a tömegben, kiabálom a nevét, kérdezősködöm. Hiszen az előbb még itt volt, fogta a kezemet! Agyamban a legszörnyűbb képek cikáznak, pusztulás és ezer veszély, amelyek egy gonosz világban leselkednek rá, védtelenre, ha nem vagyok vele… A leírhatatlan szorítás a torokban, a gyomorban: fáj a kétségbeesés, az aggodalom. Aztán az esetek többségében, hála Istennek, jön a megkönnyebbülés. Egy pillanat alatt minden megváltozik. Megvan, nincs baja! Sír talán, de itt van, csókjainkkal borítjuk, minden rendben van már, együtt vagyunk! Olvass tovább

Egyéb, Leelőssy Ádám

Egy mélyen vallásos hitetlen: Albert Einstein

Akik szoktak vallási kérdésekről vitatkozni, gyakran találják magukat abban a versenyben, hogy ki tud több hívő, vagy éppen ateista tudóst felsorolni. Csak úgy repkednek a mértékegységek: Newton, Bohr, Ampére, Curie, Kelvin… A végeredmény pedig már önmagában mutatja, hogy mennyire értelmetlen a kérdés: valahol 42,5 – 42,5-nél szokott megállni a licit. A „fél” nem más, mint Albert Einstein.

Olvass tovább

Blog, Hodász András

Boldog mennyei születésnapot, Placid atya!

Tegnap este, a szentmise után, amikor visszatértem a plébániára, fel voltam készülve egy csendes és nyugodt estére. Szokásom szerint még felmentem a 777blog.hu-ra, hogy megnézzem mi hír a blogunk háza táján. Amit találtam, arra nem számítottam. Annyira nem akartam elhinni, hogy gyorsan ki is írtam a szerkesztőségi csoportban: tényleg igaz? Placid atya elment? Csak amikor megérkezett a hír megerősítése kezdett leesni, hogy ki  is távozott közülünk.

Olvass tovább

Blog, Herényi Márk Barnabás

Elég volt a felekezetek harcából! – ezt gondolom az ökumenéről

Eljött egy új reformáció ideje. Egy olyan reformációé, amely nem eltávolít, hanem újra összehoz bennünket. Amelynek Krisztus az alapja, és amely imádságból és hitből nő ki. Amelyet tisztelettel és alázattal viszünk véghez, szeretetteljesen, de az igazsághoz ragaszkodva. Itt az ideje, hogy összeszedjük végre magunkat, mert eleget bántottuk már egymást.

Olvass tovább

Blog, Martí Zoltán

3+1 ok, amiért mindig maradj hűséges!

A szexuális forradalomnak kétségtelenül rengeteg negatív hatása van a mai ,„modernnek” nevezett társadalomra, ezek közül is kiemelkedik a hűtlenség kultúrájának elterjedése. A történelem folyamán persze mindig akadtak olyanok, akik „félreléptek”, azonban talán sohasem tűnt ez annyira természetes döntésnek, mint napjainkban.

Olvass tovább