2016. 11. 26.

3 + 3 tipp egy igazi adventért

Gondolj csak vissza az elmúlt évek adventi készülődésére! Mit változtatnál? Hogyan tervezed idén? Néhány gyakorlatias tippel, egy rövid gondolkodással sokat lendíthetsz az egész adventi, karácsonyi időszakon, hogy testileg és lelkileg is tartalmas lehessen.

1. Írd össze, kiknek szeretnél ajándékot adni!

Láttam már december 23-án az utolsó hercegnős babáért kapálózó szülőket, vörös fejjel rohangáló, kétségbeesett tömeget a boltokban. Nagyon nehéz elképzelni, hogy ez a feszültség bárkinek is szolgálná a lelki békéjét. Persze, a család békéjéhez, a hagyományokhoz hozzá tartozik, hogy legyen valami a fa alatt.

 Írjunk listát időben, ajándékozzuk meg szeretteinket békés önmagunkkal is ezen az ünnepen! A listával átláthatóbbak, tervezhetőbbek lesznek az előkészületek. A következő lépés persze az ajándékötletek papírra vetése.

+ Biztos vagyok benne, hogy vannak, akiknek szívesen adnál valami apróságot. Találd ki, mi lenne az, amiből többet vennél, készítenél. Elég egy kedves képeslap, egy szép mézeskalács, egy karácsonyfadísz. Idén ne te légy, aki meglepődik a kollégák figyelmességén, lepj meg te másokat!

2. Díszítsd fel a lakást!

Ha céltalanul ténferegsz, és megveszel minden lakásdekorációt, ami csak megtetszik hirtelen, előfordulhat, hogy a díszítés jellegtelen lesz. Találd ki, miket használsz fel a meglévő dekorációk közül, gondold át, mit szeretnél beszerezni! Egy több helyen felbukkanó szín, egy motívum, pár masni nagyon sokat dob az összképen. Egészen más egy ilyen otthonban készülődni, ráadásul ezt se kell halogatni, aztán elkapkodni.

+ Természetesen a koszorú tesz hozzá a legtöbbet a családi adventhez, hiszen az esti gyertyagyújtás, a közös ima fontos. Ezt akár közösen is elkészítheti a család.

3. Koncentrálj a lényegre!

A karácsony manapság nagyon becsapós. Úgy tűnhet, az egész december erről szól, pedig valójában minden megpróbálja elterelni a figyelmünket. Fontos, hogy az első két pontban olvasott külsőségekkel időben foglalkozzunk, hogy jusson idő a lényegre.  Ez az év is egy új lehetőség a karácsony megélésére, megértésére. Teremtsük meg a méltó körülményeket az ünnephez, folytassuk az értékes hagyományokat, de ne temessük cukormáz alá a Jézuskát! Advent kezdetén egy imában mondd el az Úrnak, mennyire szeretnél Vele találkozni, a fenyőfa helyett a megtestesülést ünnepelni, idegeskedés helyett lélekben készülni.

+ Ha nem vezetsz imanaplót, lelki naplót, érdemes adventben elkezdeni! Így a mostani tartalmas készület inspirálhat téged jövőre is, az Úrral megélt pillanatokat felelevenítheted, hogy erőt meríts belőlük. Ha van olyan (esetleg bérmagyerek, keresztgyerek), akinek fejlődése különösen is fontos számodra, akár azt is elintézheted, hogy a Mikulás egy hozzá illő füzetet hozzon idén.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Advent Blog Kunszabó Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás